Potvrđena optužnica protiv Tanje Terić

Terić se tereti da je umanjila depozit banke i stečajnu masu za više od 3.000.000 eura

17991 pregleda 127 reakcija 21 komentar(a)
Negirala krivicu: Terić, Foto: Luka Zeković
Negirala krivicu: Terić, Foto: Luka Zeković

Podgorički Viši sud potvrdio je optužnicu kojom se bivša privremena upravnica Atlas banke Tanja Terić tereti da je, zatvaranjem kredita jednim klijentima depozitima drugih, umanjila depozit banke i stečajnu masu za više od 3.000.000 eura, a na štetu stečajnih povjerilaca.

Optužnicu protiv Terić podigao je viši državni tužilac Željko Tomković. Prema navodima tužilačkog akta, ona je u periodu od 10. decembra 2018. godine do 25. januara naredne godine protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja i prekoračenjem granica svog službenog položaja... drugom pribavila imovinsku korist od 3.134.894 i drugom napravila štetu u istom iznosu.

Objašnjava se da je za vrijeme moratorijuma, tokom trajanja privremene uprave a protivno Zakonu o bankama, odobrila da se iz depozita Investiciono razvojnog fonda refinansiraju krediti drugih pravnih, lica kao i da se zatvore krediti fizičkih i pravnih lica iz depozita drugih pravnih ili fizičkih lica.

“Iako se tokom privremene uprave moraju obustaviti sva plaćanja izuzev plaćanja po osnovu potraživanja koja se odnose na zarade i druga lična primanja povjerilaca banke, naknade štete nastale po žvot i zdravlje i tekućih troškova koji su neophodni za redovno funkcionisanje banke”, navodi se, između ostalog, u optužnici.

Prilikom davanja odbrane pred Specijalnim tužilaštvom, Terić je negirala zloupotrebu službenog položaja, navodeći da je postavljena za privremenog upravnika Atlas banke na osnovu odluke Savjeta Centralne banke Crne Gore.

Bivši poslanik i ekonomista Aleksandar Damjanović, rekao je nedavno Vijestima - da javnost čeka odgovore na pitanja kako je u tom predmetu “isparilo” više od 18 miliona eura i zašto ih nema u optužnici u predmetu Depoziti Atlas banke i zbog čega je Terić jedina okrivljena u tom slučaju... Na nezakonit način, više puta ranije saopštavano je u javnosti, ukupno je zatvoreno 21,8 miliona eura.

To je daleko više od iznosa obuhvaćenog optužnicom.

Privremena uprava u Atlas banci uvedena je 7. decembra 2018. godine, a stečaj 5. aprila 2019. godine.

Informaciju o tome da je privremena uprava Atlas banke zatvorila kredite klijenata depozitima drugih, u javnosti je prvi put iznio Damjanović 15. aprila 2019. godine u televizijskoj emisiji u kojoj je gostovala i Terićka, koja to nije negirala.

Nakon toga, tužilaštvo je formiralo predmet, ali u njemu nema guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Žugića - upućeni u ta dešavanja kažu da bi tužilaštvo trebalo da odgovori zbog čega je tako, jer, prema Zakonu o bankama, privremenog upravnika imenuje CBCG, ali ga i smjenjuje, ako na zadovoljavajući način ne izvršava dužnosti...

Bonus video: