Fiktivnim nalozima uzimali gotovinu za aktiviste

Kotorsko tužilaštvo odbacilo prijavu protiv Marije Vučinović, iako iz dokumenata proizilazi da je novac uziman sa računa HGI na osnovu usmenih odluka Predsjedništva i u iznosima do 1.000 eura i dijeljen kao “pomoć” članovima i simpatizerima na terenu

30696 pregleda 4 komentar(a)
Nema sumnje da je počinila krivično djelo: Marija Vučinović, Foto: Savo Prelević
Nema sumnje da je počinila krivično djelo: Marija Vučinović, Foto: Savo Prelević

Nakon skoro 10 godina Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru odbacilo je krivičnu prijavu koju je nekadašnji visoki funkcioner Hrvatske građanke inicijative Mato Marović podnio protiv bivšeg rukovodstva, na čelu sa nekadašnjom predsjednicom HGI Marijom Vučinović, da je navodno fiktivnim putnim nalozima potrošilo nešto manje od pola miliona stranačkog novca.

Pored Vučinovićeve, prijavom je bila obuhvaćena i tehnička sekretarka stranke.

„ODT Kotor je 25. maja 2021. odbacilo vašu krivičnu prijavu podnijetu 1. decembra 2011. protiv Marije Vučinović i Danijele Biskupović zbog krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju... jer nema osnovane sumnje da su učinile to krivično djelo, niti koje drugo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti“, piše u obavještenju o odbacivanju krivične prijave koje je Matu Maroviću dostavila državna tužiteljka u ODT Kotor Ljiljana Milić.

On je „Vijestima“ kazao da je nezadovoljan takvom odlukom tužilaštva i da će se opet žaliti Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

VDT na čelu sa Ivicom Stankovićem je već jednom, krajem 2017. godine, naložilo kotorskom tužilaštvu da ponovno provjeri prijavu o navodnim zloupotrebama u Hrvatskoj građanskoj inicijativi (HGI).

Bivši funkcioner HGI, Tivćanin Mato Marović, je šest godina ranije optužio sada bivšu predsjednicu stranke i ministarsku bez portfelja Mariju Vučinović da je od 2007. do 2011. falsifikovanim putnim nalozima navodno pronevjerila skoro 400 hiljada eura stranačkog novca.

Mato Marović (lijevo) sa partijskim kolegama (arhiva Vijesti)
Mato Marović (lijevo) sa partijskim kolegama (arhiva Vijesti)foto: Arhiva Vijesti

ODT je nakon nekoliko godina istrage odbacilo prijavu, ali je onda VDT po Marovićevoj žalbi utvrdilo da postupajuća tužiteljka u ODT Kotor Ljiljana Milić treba da preduzme dodatne radnje u skladu sa uputstvom vrhovnog državnog tužioca, te joj je vratilo u ponovni rad spise ovog predmeta.

Milićeva je inače, nakon saslušanja Vučinovićeve i svjedoka, kao i nalaza dva finansijska vještaka, u oktobru 2013. godine prvi put odbacila prijavu. Ona je tada konstatovala da Vučinovićeva nije počinila to “niti bilo koje drugo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti”.

Međutim, u Službenoj zabilješci tužiteljke Milić iz te istrage, u koju su “Vijesti“ imale uvid, nekolicina saslušanih potvrdilo je tada da su na njihova imena fiktivno pisani putni nalozi i uziman novac, ali pare nisu trošene na putovanja.

Bivši član Središnjeg odbora HGI Filo Biskupović je kazao da je potpisao sve putne naloge koji glase na njegovo ime i da je za nerealizovane putne naloge podizao novac koji je “upotrebljen uglavnom za finansijsku podršku članovima stranke”.

Nekadašnji visoki funkcioner HGI Miroslav Marić je tada rekao da je dobio po 20 eura na osnovu dva putna naloga za službena putovanja, ali da mu nije poznato ko je u njegovo ime potpisivao putne naloge za koje nije dobijao novac, niti putovao.

U dokumentu kotorskog tužilaštva se navodi da je sekretarica stranke Danijela Biskupović rekla da je pisala putne naloge po nalogu Vučinovićeve, da je novac podizala predsjednica stranke, a da se on pravdao preko putnih naloga. Ona je tada kazala da je u ime članova HGI ona potpisivala putne naloge uz odobrenje Vučinović.

Vučinovićeva je u tužilaštvu tvrdila da je novcem raspolagala na osnovu odluka nadležnih organa stranke, ističući da su sve naloge usvojili partijski organi. Ona je tada rekla da je to potvrđeno brojnim kontrolama i revizijama od DIK, DRI i nezavisnog revizora.

Navodi se i da dva sudska vještaka u dokumentaciji nisu mogli naći tragove da su stranački organi HGI ikada donosili odluke u vezi sa spornim kretanjima gotovog novca.

Oni su utvrdili da je iz stranačke kase podignuto 395.400 eura, od čega je “pravdano 298.687, eura, a izvršen povraćaj iznosa od 104.712,20 eura”.

ODT Kotor i pored toga što je i sama Vučinovićeva u najnovijem iskazu pred tužilaštvom potvrdila da se u HGI na u najmanju ruku sumnjiv način raspolagalo stranačkim novcem, ​nije našlo osnova za sumnju da su se u HGI činila druga krivična djela – falsifikovanje, nezakonit uticaj na izborno opredjeljenje građana i slično.

Iz dokumenata prozilazi da je Vučinovićeva potvrdila da je novac trošen i uziman sa računa stranke na osnovu navodnih usmenih odluka Predsjedništva partije, fiktivnim putnim nalozima pravdano izvlačenje gotovine iz kase koja je onda u iznosima i do 1.000 eura dijeljena kao “pomoć” članovima i simpatizerima HGI na terenu, odnosno kao honorar stranačkim aktivistima.

U novom rješenju o odbacivanju krivične prijave protiv bivše predsjednice HGI stoji da je Vučinovićkinu odbranu da je postupala u skladu sa odlukama stranke i svojim ovlašćenjima po Statutu potvrdio i nalaz finansijskog vještaka, kao i 22 bloka priznanica za period 2006-2012. godina koje je dostavila policiji i tužilaštvu, a koje pokazuju da je novac podignut na fiktivne putne naloge, ona davala ljudima po spisku koji je sačinjavlao Predsjedništvo HGI.

To tada navodno, nije bilo nezakonito jer je tek kasnije donijet Zakon o finansiranju političkih partija.

Nema dokaza da je donacija završila na privatnom računu

Tužiteljka Milić je konstatovala da iz iskaza saslušanih svjedoka i prikupljene dokumentacije nema dokaza da je Vučinovićeva stranačkim novcem sebi pribavila imovinsku ili drugu korist, kao i da nema dokaza da je navodno, na svoje ime u banci uplatila i kasnije potrošila 14.500 eura novca koje je svojevremeno Marović prikupio kao donacije za HGI po Hrvatskoj i koji je navodno pred svjeodcima na Predsjedništvu stranke predao Vučinovićevoj.

Bonus video: