"Pokazati da nema mjesta za nasilje nad LGBTI zajednicom"

LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar pozvali policiju da hitno reaguje, pronađe i adekvatno procesuira počinioce

17298 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.12.2022. 21:12h

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar osudile su današnji napad na prostorije LGBTIQ Drop in centra nevladine organizacije Juventas u Podgorici.

Pozivaju nadležne institucije, primarno Upravu policije, da hitno reaguje, pronađe i adekvatno procesuira počinioce.

"Govor i zločini iz mržnje učinjeni na štetu LGBTI zajednice, kao i napadi na prostorije nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava LGBTI osoba, nažalost jesu jasna poruka određenog dijela društva da LGBTI osobe nisu njegov sastavni dio, te da svi napori aktivista i aktivistkinja u domenu unaprjeđenja ljudskih prava LGBTI osoba sa sobom nose rizik", navodi se u zajedničkom saopštenju.

O tome, kako navode, svjedoči i 220 prijava za govor mržnje koje je LGBT Forum Progres podnio tokom oktobra, u okviru perioda povećane vidljivosti LGBTI zajednice u medijima, kao i više desetina ranijih napada prostor organizacije LGBTIQ Socijalni Centar, od kojih mnogi do danas nisu rasvijetljeni.

"Iskazujemo solidarnost sa kolegama i koleginicama iz nevladine organizacije Juventas i još jednom pozivamo nadležne institucije da odlučnom, blagovremenom i profesionalnom reakcijom pokažu da u Crnoj Gori nema mjesta za nasilje nad LGBTI zajednicom", zaključuje se u saopštenju.

CGO: Brine ravnodušnost donosilaca odluka

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je da je napad novo upozorenje o rastu govora mržnje i nasilja prema LGBTIQ osobama.

"CGO se pridružuje LGBTIQ organizacijama koje traže hitno procesuiranje počinilaca i očekuje efikasno postupanje nadležnih organa. Brinemo za naše kolege i LGBTIQ aktiviste koji dobijaju prijetnje i trpe nasilje, a još više nas brine ravnodušnost donosilaca odluka prema ovakvim opasnim indikatorima kršenja ljudskih prava", napisali su na Tviteru.

CDT: Država mora garantovati svima život bez straha od prijetnji i nasilja

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je nadležne da hitno i efikasno procesuiraju napadače.

“Država mora garantovati svima život bez straha od prijetnji i nasilja. Ovo nije slobodna zemlja dok god u njoj nijesmo svi slobodni. Podrška za naše prijatelje/ice LGBTIQ aktiviste/kinje”, navodi se na Tviteru CDT-a.

Bonus video: