SDT pita za put u Bečićima, Opština ćuti

"U Specijalnom državnom tužilaštvu je povodom anonimne krivične prijave formiran krivični spis. U navedenoj prijavi izražava se sumnja da je izvjesno pravno lice "Sunraf" d.o.o, doniralo projekat puta S73-73, a nakon toga zaključilo ugovor o komunalnom opremanju 22. januara 2021. sa predsjednikom Opštine (Marko Carević), potom ovjerilo ovaj pravni posao kod notara, u kojem navodno Opština ipak plaća put, a ne bi trebalo, na koji pravni posao sekretari Opštine nijesu dali saglasnost", piše u dopisu iz SDT

17943 pregleda 3 komentar(a)
Problematičan put kroz Bečiće, Foto: Vuk Lajović
Problematičan put kroz Bečiće, Foto: Vuk Lajović

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) uputilo je urgenciju Opštini Budva da hitno, nakon što se dva puta oglušila, dostavi kompletnu dokumentaciju o gradnji puta u Bečićima u okviru novoizgrađenog kompleksa uz more. SDT traži da im dostave sve spise kako je gradnja puta koja je navodno trebalo da bude donirana od investitora na kraju plaćena iz kase gradske uprave.

Urgencija je, kako piše u dopisu u koji su "Vijesti" imale uvid, uslijedila pošto na zahtjeve od 21. marta, te 12. decembra prošle godine iz Opštine Budva, tužilaštvu na čijem je čelu Vladimir Novović nije dostavljena dokumentacija.

"U Specijalnom državnom tužilaštvu je povodom anonimne krivične prijave formiran krivični spis. U navedenoj prijavi izražava se sumnja da je izvjesno pravno lice "Sunraf" d.o.o, doniralo projekat puta S73-73, a nakon toga zaključilo ugovor o komunalnom opremanju 22. januara 2021. sa predsjednikom Opštine (Marko Carević), potom ovjerilo ovaj pravni posao kod notara, u kojem navodno Opština ipak plaća put, a ne bi trebalo, na koji pravni posao sekretari Opštine nijesu dali saglasnost", piše u dopisu iz SDT koji je stigao u Opštinu, a u koji su "Vijesti" imale uvid.

U prijavi se, kako se dodaje u dopisu SDT, izražava sumnja da je ta kompanija prije svega toga zaključila ugovor o komunalijama iz kojih je očigledno da za komunalije ne moraju da plaćaju ništa, iako je, kako se navodi, shodno zakonu poznato da svi oslobođeni plaćanja komunalija moraju sami o svome trošku da opreme svoju građevinsku parcelu, tj dovedu struju, vodu, izgrade put i slično.

"U prijavi se u konačnom izražava tvrdnja da će predsjednik Opštine Budva (Marko Carević) ovim graditeljima isporučiti kompletan građevinski materijal i izvršiti odgovarajuće građevinske radove u cilju realizacije ovog projekta. Shodno sve iznijetom, a imajući u vidu član 271 stav 3 Zakonika o krivičnom postupku, neophodno je da se ovom tužilaštvu izjasnite na okolnosti iz navoda podnijete prijave i dostavite kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na ovaj pravni posao od momenta zaključenja, iz koje se, ukoliko je do realizacije istog došlo, može utvrditi na koji način je taj pravni posao realizovan, odnosno kakvi su finansijski efekti tog pravnog posla za Opštinu Budva", piše u prijavi.

Gradnju puta je još u maju 2021. problematizovala budvanska URA kada je pozvala tadašnjeg gradonačelnika Marka Carevića da upozna javnost kojim aktima je predviđena gradnja ulice u Bečićima, koja nije predviđene ni Programom uređenja grada ni Planom investicija, te na koji način je izabran izvođač radova.

Poručili su da ne mogu dobiti odgovor u vezi izgradnje ulice u Bečićima.

"Odgovorite na pitanja kojim opštinskim aktom je predviđena izgradnja (započeta ove godine) saobraćajnice S73-73 sa pratećom infrastrukturom u Bečićima, jer je u Programu uređenja prostora Opštine Budva i Programu investicija Opštine Budva za 2021. godinu nema, kao i na koji način i kojim postupkom je izabran izvođač radova na izgradnji saobraćajnice", saopšteno je tada iz te partije.

Iz kompanije "Sunraf plus" su ranije "Vijestima" kazali da odbacuju navode da je bilo nezakonitosti oko gradnje saobraćajnice. “Što se tiče kolske saobraćajnice S73-73, koja je predviđena važećim DUP-om Budva, KO Bečići, naša kompanija je kao društveno odgovoran investitor pozitivno odgovorila na inicijativu investitora novoizgrađenih i projektovanih turističkih objekata u susjedstvu, čiji je opšti kapacitet oko 1.000 smještajnih jedinica, a koji gravitiraju predmetnoj saobraćajnici, da se nađe rješenje i realizuje ovaj projekat. S obzirom na to da Opština Budva nije imala neophodna finansijska sredstva za izgradnju predmetne saobraćajnice i nije mogla istu uključiti u Plan investicija za tekuću godinu, a s obzirom na to da se novoizgrađeni i projektovani turistički objekti bez iste ne mogu staviti u funkciju, na predlog ostalih investitora i uz razumijevanje i podršku Opštine Budva, kompanija ‘Sunraf plus’ d.o.o. je prihvatila da za račun budućih eventualnih troškova komunalnog opremanja smještajnih kapaciteta, koji moguće neće biti u funkciji hotela, finansira izgradnju dijela saobraćajnice S73-73, dok su drugi dio izgradnje predmetne saobraćajnice finansirali investitori susjednih novoizgrađenih turističkih objekata”, naveli su tada u iz kompanije.

Katnića zanimale komunalije

Specijalno državno tužilaštvo, dok se na čelu nalazio Milivoje Katnić, još u oktobru 2021. ispitivalo je na koji način je Opština oslobodila kompaniju "Sunraf plus" tri i po miliona eura plaćanja komunalija za izgradnju devetospratnog hotela sa pet zvjezdica "Grand hotel Montenegro".

Iz SDT je tada zatraženo od kabineta gradonačelnika Marka Carevića da mu se dostavi ugovor o komunalijama, na koji je stavio potpis prvi čovjek Budve.

Tada su iz "Sunraf plus" reagovali i saopštili da je i ovaj pravni posao između Opštine i njih zaključen na zakonit način.

"Kompanija ‘Sunraf plus’ d.o.o. Podgorica, svoju djelatnost obavlja u potpunosti i isključivo u skladu sa zakonima države Crne Gore. Kompanija ‘Sunraf plus’ d.o.o. je osnovana 2019. godine, namjenski za realizaciju projekta ‘Grand hotel Montenegro’, kategorije 5*, koji je po obimu investicije jedan od značajnijih projekata u Crnoj Gori. Podvlačimo da je naš projekat u redovnoj proceduri dobio apsolutno sve neophodne dozvole i saglasnosti, predviđene normativnim dokumentima i zakonima, na osnovu kojih smo 26. 2. 2021. godine dobili Zapisnik o inspekcijskom pregledu, kojim je potvrđeno da je prijava građenja br. 071/48196/1 od 22. 12. 2020. u saglasnosti sa članom 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. Kao odgovor na pitanje zašto nisu plaćene komunalije u visini 3,5 miliona eura, podvlačimo da u skladu sa odredbama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, član 239, privredno društvo "Sunraf plus" d.o.o. Podgorica, je iskoristilo pravo da kao investitor hotela kategorije 5* bude privremeno oslobođeno od plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, konkretno za izgradnju hotelskog kompleksa ‘Grand hotel Montenegro’", naveli su.

Bonus video: