Da li je mogla biti izbjegnuta nesreća na Skadarskom jezeru: Nikoga u smjeni da pojuri trkače

Nadzornici Nacionalnog parka najmanje dva puta pokušavali da sa vode sklone limeni čamac kojim je prije četiri noći izazvana nesreća na Žabljaku Crnojevića. Tvrde da u tom poslu nijesu imali pomoć policije, jer im je iz Regionalnog policijskog centra odgovoreno da po rasporedu nemaju nikoga u smjeni u Plovnoj jedinici

56751 pregleda 28 reakcija 26 komentar(a)
Nadzornici bezuspješno jurili čamac, Foto: Vijesti
Nadzornici bezuspješno jurili čamac, Foto: Vijesti

Nadzornici Nacionalnog parka Skadarsko jezero najmanje dva puta pokušavali su da sa vode sklone limeni čamac sa vanbrodskim motorom snažnim 130 konja, kojim je, kako se sumnja prije četiri noći izazvana nesreća na Žabljaku Crnojevića, ali tvrde da nijesu imali pomoć policije.

Posljednji put to je učinjeno u noći 27. maja, kada im je iz Regionalnog policijskog centra odgovoreno da te večeri, po rasporedu, nemaju nikog u smjeni u Plovnoj jedinici policije.

Vijestima je objašnjeno da je maksimalna dozvoljena jačina motora plovila na jezeru 9,9 KS, kao i da su na jezeru zabranjene noćne plovidbe.

“Najveći problem je što nadzornicima niko ne pomaže da sklanjaju čamce nedozvoljene snage sa Skadarskog jezera. Da to učine, riješili bi problem tragedija, krijumčarenja i krivolova”, navodi sagovornik “Vijesti”.

Prethodno, nadzornici su sredinom aprila pokušavali da sustignu isti limenjak, a potjeru su snimili.

Na video zapisu, dostavljenom “Vijestima”, zabilježeno je kako im to plovilo bježi jer je, izgleda, znatno brže od onog na raspolaganju čuvarima Skadarskog jezera.

U nesreći na jezeru 27. jula poginuo je Drago Vukčević, a sedam ljudi povrijeđeno je u sudaru tri plovila.

Policija je iste noći lišila slobode dvadesetšestogodišnjeg Petra Dragojevića, kojeg sumnjiče za krivično djelo teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja u sticaju s krivičnim djelom ugrožavanje javnog saobraćaja.

Prema saznanjima “Vijesti”, Vukčević je svojim plovilom prevozio turiste kada je, oko 22.18 sati, došlo do sudara tri čamca.

On je na mjestu stradao, dvije osobe su teško, a pet lakše povrijeđeno.

Ta tragedija ponovo je skrenula pažnju na dugogodišnji problem nepoštovanja zakona i propusta nadležnih - sudar plovila dogodio se dva mjeseca nakon što su nadzornici NP Skadarsko jezero, tvrde izvorili lista, po ko zna koji put tražili pomoć u rješavanju divljanja vodama tog jezera, ali i poslije brojnih apela građanskih aktivista koji mjesecima upozoravaju na ozbiljne probleme u vezi s upotrebom vanbrodskih motora snažnijih od 10 konjskih snaga.

Prema spisima u koje “Vijesti” imaju uvid, nadležni u NP Skadarsko jezero o zbivanjima u noći 27. maja sačinili su dvije službene zabilješke, od kojih jednu potpisuje direktorica NP Skadarsko jezero Belma Šestović, koja je te noći sa šefom službe zaštite Vukom Saičićem, nadzornicima i ribočuvarima bila na terenu.

U tim aktima opisano je gdje su sve bili na terenu, da su primjetili agregate, ali i da je Šestović petnaest minuta nakon ponoći pozvala Regionalni policijski centar, tražeći asistenciju policije.

“Nakon par minuta me pozivaju uz objašnjenje da te večeri nema nikog u smjeni po rasporedu. Počinje potjera na vodi, a lica oko 3.00 sata zatičemo na Žabljaku Crnojevića, s limenjakom i VBM 130 KS. Kolege Momčilo Kukuličić, Srđan Nikčević, Davor Klikovac i Miloš Boljević identifikuju lica i sačinjavaju službenu zabilješku, nakon čega nastavljaju patrolu. Lica su zatečena bez ribe i bez alata za lov, ali i informisana o neregularnostima u bezbjednosti plovidbe i upotrebi plovila sa preko 40 KS”, piše u tom dokumentu.

Često se sami bore: Noćne kontrole na jezeru (arhiva/ilustracija)
Često se sami bore: Noćne kontrole na jezeru (arhiva/ilustracija)foto: Boris Pejović

Šestović je i 29. maja sačinila spis o zbivanju na Skadarskom jezeru, a taj dokument i službenu zabilješku predala je pravnoj službi JP NPCG, koje je upoznala o protivpravnim aktivnostima.

Čiji je interes preči

Građanski i ekološki aktivista Aleksandar Dragićević kazao je za “Vijesti” da su zaposleni u NP Skadarsko jezero i civilni sektor mnogo puta apelovali i tražili da se postupi po zakonu, ali da je očigledno nekome bio preči interes pojedinaca.

“I da se s jezera uklone svi vanbrodski motori snage preko 10 ks. Nadležni mogu da biraju po kom će zakonu da zaplijene motore, i koje motore, jer postoji drugo zakonsko rješenje kojim se mogu ukloniti svi motori od preko 40 ks. Međutim, nadležne ne zanima da riješe problem krivolova, šverca i sigurnosti jednim udarcem, a ostaviću javnosti da zaključi zašto je to tako. Očigledno se radi o zaštiti interesa pojedinaca, a ne o poštovanju i sprovođenju zakona”, kazao je on.

Dragićević
Dragićevićfoto: Luka Zeković

Nakon nesreće na Žabljaku Crnojevića reagovao je ministar pomorstva Filip Radulović, koji je na društvenoj mreži X napisao da će Vlada krenuti u izradu novih zakona kojima će se uvesti red, kako bi se poštovala pravila plovidbe.

“Sudar tri plovila na Žabljaku Crnojevića, kada je poginula jedna osoba a više povrijeđeno, upozorava nas na brojne probleme. Krenuli smo u izradu novih Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe i Zakona o unutrašnjim vodama kojim ćemo uvesti red kako bi se poštovala pravila plovidbe. Namjera nam je da Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva pomorstva obezbijedimo više inspektora koji će kontrolisati primjenu propisa”, napisao je Radulović.

Novinar “Vijesti” Siniša Luković reagovao je na Radulovićevu izjavu podsjećajući ga u autorskom tekstu da Crna Gora već ima Zakon o sigurnosti pomorske plovidbe, a koji u pojedinim odredbama, tretira i plovidbu na unutrašnjim plovnim putevima (Skadarskom i Pivskom jezeru, odnosno rijeci Tari radi splavarenja), ali i da je cijela država, kada je u pitanju sigurnost plovidbe i na moru i na unutrašnjim vodama, svedena na jednog inspektora - kapetana duge plovidbe Grujicu Dudića iz Kotora.

Šta zakon reguliše...

Zakon o sigurnosti pomorske plovidbe uređuje uslove za pomorske objekte, posadu i plovne objekte koji plove unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnim morem Crne Gore za sigurnost pomorske plovidbe i druga pitanja kojima se obezbjeđuje sigurnost pomorske plovidbe.

Prvim članom propisano je da Pomorska plovidba je plovidba koja se obavlja na moru i rijeci Bojani do granice njene plovnosti s morske strane “uključujući i vode Skadarskog jezera i Rijeku Crnojevića”.

Tim pravnim aktom propisano je i ono na šta zaposleni u NP Skadarsko jezero i građanski aktivisti upozoravaju - dozvoljena brzina na tom jezeru je četiri čvora, na lokacijama kanal Rijeke Crnojevića, kanal rijeke Karatuna, oba kraka rijeke Morače koja pripadaju tom Nacionalnom parku, područje Mihailovići, Poseljanski zaliv, Biški rep, ušće Rijeke Crnojevića, ušće Bazagurske matice, područje oko ostrva Liponjak u zonama u kojima je zabranjen ribolov.

“Na Skadrskom jezeru zabranjena je plovidba plovilima na vodeni mlazni pogon i korišćenje plovnih objekata s motorom jačine preko 7,35 kW, bez odobrenja organa uprave nadležnog za zaštitu prirode”, propisano je Zakonom, a novčanom kaznom od 1.500 do 20.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice ako tu odredbu prekrši.

Bonus video: