Crna Gora izručila dva ruska državljanina tražena u Rusiji zbog podmićivanja službenika

Istražitelji su otkrili da su optuženi dali više od dva miliona rubalja (20 hiljada eura) zamjeniku direktora odeljenja za zdravstvo Brjanske oblasti i nekim drugim zvaničnicima putem treće strane

12135 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora je danas izručila dva ruska državljanina tražena u Rusiji zbog podmićivanja službenika, saopštilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

"Ruski državljani Aleksej Uškalov i Andrej Markus izručeni su Rusiji iz Crne Gore. Oni su optuženi po više tačaka za zavjeru u cilju davanja velikog mita službeniku preko posrednika," navodi se u saopštenju Press centra Ministarstva, prenio je Interfaks.

Prema materijalima iz slučaja, Markus je bio direktor regionalnog centra jedne farmaceutske kompanije od septembra 2021. do aprila 2023. godine. Zavjeru je skovao sa glavnim regionalnim menadžerom Uškalovim.

Istražitelji su otkrili da su optuženi dali više od dva miliona rubalja (20 hiljada eura) zamjeniku direktora odeljenja za zdravstvo Brjanske oblasti i nekim drugim zvaničnicima putem treće strane.

"Ovo je bila nezakonita naknada za omogućavanje zaključenja državnih ugovora bez tendera," rekla je portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije Irina Volk.

Odjeljenje Istražnog komiteta Rusije u Brjanskoj oblasti pokrenulo je krivični postupak u aprilu 2023. godine, a Uškalov i Markus su optuženi u oktobru 2023. godine.

Uškalov i Markus su se sklonili van Rusije, a međunarodna potjernica za njima je raspisana u decembru 2023. godine.

Prekogranična kretanja optuženih praćena su putem Interpol kanala, a oni su uhapšeni u Crnoj Gori u martu 2024. godine. Kancelarija ruskog državnog tužioca naložila je organizaciju njihove ekstradicije.

"Počinioci su danas predati predstavnicima ruskih organa za sprovođenje zakona na aerodromu u Podgorici kako bi bili transportovani u Moskvu," rekla je Volk.

Bonus video: