Jokić: Dok sistem zakazuje, mlade žene gube živote

Ubistvo Biljane Pavićević još jednom otkriva slabosti crnogorskog sistema zaštite žena od femicida

10706 pregleda 9 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Crnogorski sistem zaštite žena od femicida, i nasilja generalno, opet je zakazao, a država mora zaštiti neprikosnoveno pravo na život, kazala je nakon ubistva tridesettrogodišnje Biljane Pavićević, aktivistikinja za ljudska prava Bojana Jokić.

Predsjednica Upravnog odbora LGBT foruma Progres poručila je da ljudski život nema cijenu i da moramo uložiti u tehnička sredstva kako bismo preduprijedili ponavljanje takvih slučajeva.

Danilovgrađanka Biljana Pavićević, koju je 21. avgusta u Podgorici ubio bivši suprug Miljan Bošković 1. avgusta policiji je prijavila da joj taj tridesetsedmogodišnjak prijeti.

Tužilac je ocijenio da nema elemenata krivičnog djela, nakon čega mu je izrečena opomena i zabrana prilaska bivšoj supruzi.

Tu mjeru prekršio je 20 dana kasnije i nakon verbalne svađe, u podgoričkom naselju Masline, nožem ubio bivšu suprugu, a potom pobjegao. Nedugo zatim pronađen je i uhapšen.

“​​​​​Još jedan mladi život je nažalost ugašen i to nam jasno pokazuje da je crnogorski sistem zaštite žena od femicida i nasilja generalno opet zakazao. Koliko još života treba da izgubimo da bi država našla efikasne mehanizme za sprovođenje zaštitnih mjera je pitanje za vlastodržce. Iako je mjera formalno izrečena od strane suda, njeno sprovođenje zavisilo je od operativnosti policije i nadležnih organa. U slučajevima gdje nema dovoljno resursa kakav je bio ovaj ili saradnje između institucija, mjere nisu efikasne i koštaju nas života”, kazala je Jokić.

Ona je istakla da je bivša vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke, Maja Jovanović, obavezujućim upustvom za pritvor dala veliki doprinos u rešavanju tog problema kada su u pitanju krivična djela.

“Ali ako policija nema resurse i sistem za praćenje kada se predlože zaštitne mjere, bilo da su krivična djela ili prekršaji u pitanju, kao što je ova zabrana prilaska koju je izrekao prekršajni sud, i nije u mogućnosti da ih sprovede, sistem zakazuje i djeca ostaju bez majki, mlade žene gube živote i mi gubimo povjerenje i nadu da država ima snagu da nas zaštiti”, kazala je ona.

Poručila je da zaštitne mjere moraju biti efikasnije:

“Zaštitne mjere moraju biti efikasne, jer ako nisu, onda su samo mrtvo slovo na papiru, kao i većina normi u našem sistemu. Država mora da uloži sredstva u zaštiti elementarnih ljudskih prava, pravo na život je neprikosnoveno i država se obavezala prema svim međunarodnim konvencijama da će ga štititi. Ljudski život nema cijenu i moramo uložiti u tehnička sredstva kako bismo preduprijedili ponavljanje ovakvih slučajeva”, kazala je Jokić.

Bonus video: