Knežević: Oduzimanje tri miliona sa transakcionog računa Aerodroma u Atlas banci tokom stečajnog postupka bila pljačka

“Ta tri miliona su oduzeta po nalogu istražnog sudije Višeg suda. Čuvaju se u trezoru Centralne banke Crne Gore. Imao sam svakodnevnu komunikaciju sa stečajnim odborom, ali se ne mogu sjetiti da li sam ih o oduzimanju tri miliona obavijestio prije ili posle”, rekao je stečajni upravnik Mirko Radonjić

13324 pregleda 28 reakcija 4 komentar(a)
Knežević, Foto: Boris Pejović
Knežević, Foto: Boris Pejović

Oduzimanje tri miliona eura sa transakcionog računa “Aerodroma Crne Gore” u Atlas banci, tokom stečajnog postupka, bila pljačka vijeka, rekao je Duško Knežević, okrivljeni u predmetu Aerodromi.

Suđenje u ovom predmetu nastavljeno je danas u Višem sudu.

Stečajni upravnik "Atlas banke" Mirko Radonjić saslušan je pred sudom u svojstvu optuženog preduzeća "Atlas banka" AD Podgorica.

“Optužnica je neprihvatljiva i nema dokaza da je pomenuto preduzeće počinilo krivično djelo za koje se tereti i da nije krivo. Od Višeg suda je "Atlas banci" stigao nalog za oduzimanje tri miliona eura sa transakcionog računa Aerodroma Crne Gore. Nemam neposrednih saznanja o ovom predmetu, do trenutka kada sam angažovan”, kazao je Radonjić.

Odgovarajući na pitanja advokatice Andrijane Razić, branioca optuženog Kneževića, Radonjić je rekao da je u Specijalnom tužilaštvu kod tužiteljke Lidije Vukčević, dao iskaz jedino vezano za ovaj predmet.

Naveo je da nije tada imao informaciju da će i banka biti procesuirana. Dodao je da je njegova obaveza kao stečajnog upravnika bila da da se stara o interesima povjerilaca "Atlas banke".

“Ja sam stečajni upravnik i ja stojim iza svega. Naložio sam zaposlenima da postupe po tom nalogu suda i oni su postupili uredno ispunjavajući svoje obaveze”, kazao je Radonjić.

Na pitanje advokata Dušana Radosavljevića kazao je da na pomenuto rešenje suda nije uložio žalbu.

Advokat Radosavljević je pitao da li je Zakonom o sredstvima likvidnosti dozvoljeno da se iz stečajne mase daje novac, kao što je to urađeno po nalogu tadašnjeg sudije za istragu Vladimira Novovića.

“Ta tri miliona su oduzeta po nalogu istražnog sudije Višeg suda. Čuvaju se u trezoru Centralne banke Crne Gore. Imao sam svakodnevnu komunikaciju sa stečajnim odborom, ali se ne mogu sjetiti da li sam ih o oduzimanju tri miliona obavijestio prije ili posle”, rekao je on.

Odbrana je ukazala da je nalog tadašnjeg sudije za istragu Višeg suda u Podgorici Vladimira Novovića, za oduzimanje navedenog novca u fazi istrage, izdat protivzakonito jer je, između ostalog, banka bila u stečaju.

Predsjednik vijeća sudija Nenad Vujanović kazao je Kneževiću da može postavljati isključivo pitanja vezana za ovaj sudski postupak, ali ne i za druge postupke koji se vode protiv njega jer ovo nije ročište vezano za druge predmete.

Sudija Vujanović je ukazao da dozvoljava da se optuženi izjašnjavaju tokom postupka i više nego što je zakonom obavezno. Pojasnio je sve sa ciljem da niko u postupku ne bude oštećen i da se maksimalno ispoštuju svačija prava. Međutim, sudija je kazao da ne može da dozvoli ponašanje u sudnici koje je neprimjerno i koje nije po ZKP-u dozvoljeno.

Zečević: Ništa nisam radila na svoju ruku, dugo smo bili bez odgovora od Aerodroma da li žele reoročenje

Optužena Dijana Zečević je negirala navode optužnice i krivicu. Ona je istakla više puta da je postupala u skladu sa zakonom. Naglasila je da ništa nije radila na svoju ruku.

“Našim strateškim planom bio je cilj da se skupi što više depozita, to je važno za likvidnost banke. Bilo nam je važno i da imamo i velike deponente kao što su "Aerodromi", jer na taj način dobijaju sigurnost i mali deponenti. Ja sam bila zamjenik izvršnog direkora u mom sektoru, koji nije bio ni imenovan. Zbog toga sam komunicirala sa glavnim izvršnim direktorom. Po planu do 100.000 eura direktor sam može da odlučuje o transakcijama”, navela je Zečević.

Pojasnila je da kad je isticao depozit novca koji su oročili "Aerodromi" kontaktirala je nadređene sa ciljem da ih obavijesti o toj situaciji i kako bi se klijent upitao da li želi da reoročenje. Navela je da su dugo bili bez odgovora klijenta, a da su kasnije dobili dopis o tome da "odustaju od reoročenja".

“Kako može neko da odustane od reoročenja ako nije dao saglasnost za isto”, smatra ona. Dodala je da niko od zaposlenih u "Atlas banci" nije radio na tome da stekne neku protivzakonitu korist i da ošteti nekog.

“Nismo zavisli od ta tri miliona eura, jer smo morali da imamo dosta novca jer nismo znali kada će neko tražiti da povuče pare. Od 2017. kad su krenule kontrole veći broj fizičkih lica je tražilo da povuče novac i svima smo izašli u susret. Od nikoga nismo zloupotrebili ni cent, ni od "Arerodorma". Sa njima smo dobro poslovali i stičem utisak da su imali povjerenja u banku jer nisu pokrenuli neki obligacioni postupak”, naglasila je Zečević.

Dodala je da nisu "dirali" tri miliona koja su bila depozit od "Aerodroma", oročena sredstva.

Advokatica Andrijana Razić je kazala da je stekla utisak da je Mirko Radonjić postupao neprofesionalno.

“Radio je direktno na štetu "Atlas banke" i povjerilaca te banke. Pored toga, jasno je iz njegovog odgovora da ni najmanje ne poznaje odredbe zakona o stečaju i likvidaciji banke, niti svoje dužnosti koje mu zakon propisuje”, smatra advokatica Razić.

Advokat Radosavljević je naveo da je nalog tadašnjeg istražnog sudije Vladimira Novoića za izuzimanje tri miliona eura sa transakcionog računa "Aerodroma" u "Atlas banci" protivzakonito.

Specijalno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv bivših rukovodilaca „Atlas banke“ Duška Kneževića, Marka Nikolića i Dijane Zečević, te pravnog lica “Atlas banka” jer su, prema optužnici, oštetili “Aerodrome Crne Gore” za tri miliona eura, a korist pribavili “Atlas banci” u istom iznosu, jer nijesu vratili depozit od tri miliona eura, nakon što je istekao rok oročenja.

Prema navodima Specijalnog tužilaštva, bivši vlasnik Atlas banke Duško Knežević tereti se da je svoje službenike Nikolića i Zečević podstrekavao na zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju, odnosno da prisvoje novčana sredstva JP Aerodromi nakon isteka oročenja depozita.

"Iz odbrane okrivljenih Nikolića i Zečević, te iskaza svjedoka Danila Orlandića, Vesne Ječmenice i Milice Ivanović, nesporno proizilazi da je rok oročenja predmetnog depozita istekao 11. avgusta 2018. godine, i da je oštećeno preduzeće “Aerodromi Crne Gore” u više navrata zahtijevalo i davalo instrukcije da se navedena novčana sredstva u iznosu od 3.000.000 eura, nakon isteka roka oročenja, vrate na transakcioni račun oštećenog preduzeća. Ali, do toga nije došlo”, navodi tužilac u obrazloženju optužnice.

Bonus video: