"Državni udar": Odbrana ocijenila da je nalaz vještaka pristrasan

Advokat Dušan Radosavljević predložio sudskom vijeću da se uradi novo vještačenje kako bi provjerili nalaze vještaka Predraga Boljevića
2148 pregleda 2 komentar(a)
Danas u Višem sudu
Danas u Višem sudu

Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora nastavljeno je danas u Višem sudu u Podgorici pred specijalnim vijećem kojim predsjedava sudija Suzana Mugoša.

Advokat Dušan Radosavljević je istakao primjedbe na nalaz vještaka za telekomunikacije Predraga Boljevića. Na kraju glavnog pretresa predložio je da komisija vještaka uradio novo vještačenje jer se kod njega pojavila sumnja da li je on sam uradio ovo vještačenje ili mu je neko pomagao.

“Pojavila se zaista sumnja da li je on sam uopšte radio vještačenje pojedinih djelova nalaza i izvještaja ili je od nekoga imao pomoć. Da li je neke djelove vještačenja on uopšte radio. Predlažem da se provjeri njegovo vještačenje”, kazao je branilac optuženog Milana Kneževića.

Boljevićevo vještačenje je ovaj branilac ocijenio da je bazne stanice naveo samo relativno, te da je mape baznih stanica preuzeo u lošoj rezoluciji.

“Kaže da je moguće da se za 10 minuta sa Slavije dođe do Kaluđerice. Dao je neubedljiva objašnjenja i pretpostavke. Posegnuo je za stepenima gradacije. I dalje lebdimo na nivou pretpostavki. Vještak je ostao na svom nivou konfuzije i protivurečnosti. Ovo vještačenje je pristrasno u korist specijalnog državnog tužioca”, ocijenio je Radosavljević.

Advokat Miroje Jovanović je primijetio da su listinzi koji su bili predmet vještačenja skraćivani, a pojedini djelovi izbacivani.

"Nikada nam nije saopšteno ko su saradnici ovog vještaka prilikom ovog veštačenja. Boljević nam govori o gradiranju izvesnosti. On koristi društvene nauke za tehničćke stvari. Verovatnoća se gradira, a izvesnost se ne gradira. On gradira tako kao da donosi sudsku odluku. On ne zna koja se kartica nalazila u kojem aparatu, i ne zna koji je i čiji aparat”, smatra branilac.

Okrivljeni Bratislav Dikić je istakao da je vještak potvrdio da on nije imao telefonsku komunikaciju ni sa jednim optuženim, niti sa Mirkom Velimirovićem.

“Vještak je potvrdio istinu da nisam imao komunikaciju sa korisnicima brojeva telefona prefiksom +447 i +796. Ovdje u sudu je prikazano da sam imao viber komunikaciju sa svjedokom saradnikom Sašom Sinđelićem, što je u suprotnosti sa istinom i sa izvještajem vještaka. Vještak je prikazao u izvještaju da sam na mom mobilnom telefonu pretraživao “protesti u Podgorici”, što je istina, ali je veb pretraživač pronašao više adresa, a među njima i veb portal “Vijesti”. Jedini razlog je da provjerim da li je bio prijavljen skup u Podgorici na koji sam pozvan”, pojasnio je Dikić.

Suđenje se nastavlja sjutra.

Odbrana nije osporila moje zaključke

Vještak Predrag Boljević je u cjelosti ostao kod svog nalaza i odbacio primjedbe odbrane.

“Na 22 ročišta sam prisustvovao i vidio sam borbu advokata, ne da se dokaže istinitost ili neistintost dokaznog matrijala, ili mojih zaključaka, već da se ja kao vještak diskreditujem na neki način I da se na taj način, na moje osnovne i dopunske nalaze, stave van snage. Na sve te primjedbe odbrane, postoje moji precizni odgovori na zapisnicima. Sudu sam prezentirao nesporne i jasne činjenice. Odbrana je imala mogućnost da spore, ali nijesam čuo da je iko ijedan moj zaključak na osnovu nauke osporio”, primijetio je Boljević.

Bonus video: