Katnić: Amerikanci pominju Anu, ali ne smijem o tome

Glavni specijalni tužilac je saopštio da je danas priveden jedan interni revizor Atlas banke
44743 pregleda 279 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Boris Pejović
Milivoje Katnić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.02.2019. 21:19h

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je gostujući u emisiji "Ukrštene riječi" Prve televizije kazao da je pred parlamentarne izbore u oktobru 2016. nelegalno ušlo oko 15 miliona dolara.

Katnić je rekao da je danas uhapšen jedan interni revizor Atlas banke, koji je ustanovio nepravilnosti, ali je izvještaj koristio samo za internu upotrebu, jer da je bio javan, dokazao bi da su radili nezakonito.

Objasnio je da je revizor 2013. napravio dupli izvještaj i montirani dostavio Centralnoj banci Crne Gore, zbog čega se nije moglo na vrijeme reagovati.

Katnić je kazao da Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči prvog čovjeka Atlas grupe Duška Kneževića za stvaranje više kriminalnih organizacija, preko kojih je, kako se sumnja, oprano više miliona eura novca, ali i utajeno više miliona eura poreza.

Ovim poslovima je, tvrdi on, izgubljeno oko 120 miliona eura, koje su morale biti uplaćene u budžet.

Specijalni tužilac je rekao da su IBM i Atlas banka korišćeni kao privredni subjekti za vršenje tih krivičnih djela i u tim poslovima, tvrdi on, Knežević ih je oštetio za oko 15 miliona eura, koje je dobio na ruke.

Katnić je kazao da je bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović osumnjičen da je pomogao pranje 47.500 eura, a na pitanje voditeljke šta se desilo sa "preostalih 50.000", kazao da su one "stavljene u promet".

"Imamo osnovanu sumnju u pranje toliko novca, a ukoliko nađemo dokaze da je suma veća, proširićemo istragu", rekao je Katnić.

On je kazao i da vila na Gorici nije povezana sa predsjednikom Crne Gore, Milom Đukanovićem.

Novinar Monitora, Zoran Radulović, pitao je da li je Đukanović saslušan u vezi finansijskih malverzacija njegove partije.

"Nisam ga saslušao jer sam do činjenice došao iz drugih dokaza i nema potrebe da jednu činjenicu, koju sam već utvrdio, utvrđujem iz drugih dokaza", odgovorio je Katnić.

Radulović je pitao Katnića kako je SDT moglo doći do dokaza da se Knežević i Đukanović nisu dogovorili oko novca zbog kojeg je osumnjičen Stijepović.

"Postoje druga lica, drugi dokazi. ja vam sada ne mogu govoriti o njihovoj sadržini, ali ćete ih dobiti kad mi donesemo odluku", rekao je Katnić.

Radulović je podsjetio da su svojevremeno pretresane prostorije Demokratskog fronta i stan poslanika Nebojše Medojevića i pitao Katnića da su pretresani stanovi Stijepovića, Đukanovića ili sjedište DPS-a i izuzeta dokumentacija.

Katnić je potvrdio da je tužilaštvo izuzelo dokumentaciju samo iz sjedišta DPS-a u Zeti.

Glavni i odgovorni urednik lista "Dan" Nikola Marković, podsjetio je na pres konferenciju na kojoj je prikazana šema vezano za slučaj Telekom, kada je govoreno o četiri sklopljena ugovora, od kojih se jedan ugovor tiče firme Sigma, preko koje je isplaćivana Đukanovićeva sestra Ana Kolarević za navodne konsultantske usluge Telekomu.

"Rekli ste da ste to ispitali i da je sve urađeno po zakonu. Na osnovu čega", pitao je Marković, a Katnić kazao da su sve obaveze su ispoštovane nije bilo elemenata krivičnog djela.

Marković je pokazao dokument, sporazum između Mađar telekoma i američkih institucija gdje se, kako je rekao, kaže sasvim drugačije od onoga što Katnić tvrdi.

Marković je onda pročitao, kako je rekao, priznanje Mađar telekoma:

"Odgovorno i pod krivičnom odgovornošću sljedeće kaže: Sakrili su pravne ugovorne strane u ovom poslu. Nisu tačno pisali stvarne usluge koje treba da budu pružene. U njima nisu imali legitimnu poslovnu svrhu. Bili su opravdani lažnim potvrdama rada ili falsifikovanim dokazima da je posao urađen, a usluge iz tih ugovora, već su bile pružene Mađar telekoma po drugim znatno manjim cijenama. Plaćeno je 580.000 po ugovoru, iako nikakve usluge nijesu pružene Mađar telekomu i povezanim kompanijama po tom ugovoru. Lažno je prikazano plaćanje kao konsultantske usluge. To se kaže u sporazumu", rekao je Marković.

Marković je kazao da Mađar telekom ovim dokumentom priznaje da su oni sa Sigmom sklopili lažan ugovor, gdje su dali lažne podatke i gdje usluge od 580.000 eura nisu izvršene.

Katnić je rekao da Mađar telekom jeste priznao, ali da im on to priznanje ne prihvata.

"Moja istina je profesionalna", kazao je Katnić, a Marković ga je pitao: Da li su ovo činjenice?

"Jesu, ali nisu tačne", odgovorio je Katnić.

"Istina je da je advokatska kancelarija pružila advokatske usluge i da sam ja sa njihovim pravnicima i dužnosnicima to razjasnio. To su rasjasnili i iz Dojče telekoma i Mađar telekoma", dodao je Katnić.

Na direktno pitanje novinara Nikole Markovića - da li se Ana Kolarević (Đukanović) pominje u spisima koji su iz SAD dostavljeni crnogorskom tužilaštvu, Katnić je odgovorio da oni nijesu utvrđivali njenu krivičnu pravnu odgovornost.

Marković je ponovio pitanje i naglasio da ga jedino interesuje da li se Kolarević u tim papirima pominje imenom, a glavni specijalni tužilac je odgovorio potvrdno.

On je nedugo zatim rekao da ne smije da priča o dokazima i zaprijetio da će napustiti TV emisiju.

"Ja vam to ne mogu odgovoriti zato što mi to nije dozvoljeno zakonom", rekao je Katnić, kazavši da je konsultantska usluga izvršena.

Katnić je, na pitanje Markovića, potom odgovorio da Veselin Barović nije saslušan u slučaju Telekom, a nakon žučne rasprave između urednika "Dana" i specijalnog tužioca, povodom spisa dobijenih iz SAD, emisija je nakratko morala biti prekinuta.

Katnić je, odgovarajući na pitanje glavne urednice Prve TV Sonje Drobac, kazao da će, u slučaju raspisivanja crvene potjernice, Knežević moći da bude uhapšen i, ako se ispune uslovi, bude izručen Crnoj Gori.

On je rekao da je Crna Gora uputila zahtjev u Lionu da se za Kneževićem raspiše Internacionalna potjerinica.

“Svu dokumentaciju smo preveli na francuski i dostavićemo je Interpolu, vjerujem da će potjernica biti izdata”, naveo je on.

Katnić smatra da je Knežević u Velikoj Britaniji angažovao najjače advokate zbog 60 blokiranih miliona koje "neko traži, i sa Istoka i sa Zapada".

Drobac je pitala Katnića da li smatra da država stoji iza njega.

"Bez rezerve", rekao je specijalni tužilac, dodavši da odgovara i za uspjehe i za neuspjehe.

On je kometarisao i prijetnje koje mu, kako je rekao, često stižu.

“Jedan što je htio da me baca u kreč prije dva dana dolazio je da mi kaže da će to da realizuje”, tvrdi Katnić.

Marković je pitao Katnića da li će ispitivati Kneževićeve poslove sa Đukanovićem, ako ih bude bilo.

"Mi uzimamo pretpostavku i ispitujemo da li ih je bilo. Zašto ne bismo", kazao je Katnić i dodao da će "ispitati sve".

Marković je pitao da li će SDT ispitati ugovor koji su Dušan Ban i Zoran Mihajlović sklopili sa Kneževićem za 1,5 milion eura, jer se važno ispitati ko je garantovao za kredit tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsjednika Đukanovića.

Katnić je potvrdio da se radi o važnom pitanju i da će ispitati da li je taj novac stečen legalnim putem.

Na pitanje Markovića, kako je moguće da od svih firmi Kneževića tužilaštvo obustavi istragu samo onamo gdje se tiče porodice Đukanović, kao u slučaju Sigme, Katnić je kazao da su u tom slučaju ispunjeni svi uslovi i ugovori.

Glavni i odgovorni urednik "Pobjede", Draško Đuranović, pitao je Katnića da li priznanje jednog poslanika da učestvuje u objavljivanju medijskih sadržaja Kneževića znači opstrukciju pravde.

Katnić je kazao da je u pitanju "školski primjer" pomoći počiniocu nakon izvršenja krivičnog djela.

On je rekao kako očekuje da će u slučaju "državni udar" provstepena presuda uslijediti u roku od narednih par mjeseci.

Katnić je poručio, odgovarajući na pitanje Đuranovića, da će napustiti funkciju glavnog specijalnog tužioca ako politički akteri optuženi u slučaju "državni udar" ne budu osuđeni.

Srbija je, kako je kazao, dužna da pokrene postupak za izručenje Svetozara Marovića.

"To ne zastarijeva, ima kad. Svetozar Marović je proglašen krivim i osuđen", rekao je Katnić, dodavši da sve zavisi od Srbije, odnosno odnosa Srbije i Crne Gore.

Bonus video: