Sudu sve jasno, odbrana traži novo vještačenje

Sud je juče odbio predlog branioca odbrane - da se sprovede novo vještačenje i punomoćnika oštećene porodice da se izvrši ponovno vještačenje komisije vještaka saobraćajne struke, jer je “postojećim vještačenjem slučaj rasvijetljen u dovoljnoj mjeri”
7399 pregleda 1 komentar(a)
Striković juče ispred suda u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Striković juče ispred suda u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

Za 29. mart u bjelopoljskom Višem sudu zakazane su završne riječi u ponovnom postupku protiv Anesa Strikovića, optuženog za smrt sugrađanina Kenana Bektaševića.

Prema juče izmijenjenoj optužnici državne tužiteljke Milice Rmandić, Striković je 24. septembra 2016. godine, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, upravljao neregistrovanim vozilom “fijat brava” magistralnim putem Prijepolje - Bijelo Polje, kada je prolaskom kroz naselje Potkrajci ugrozio saobraćaj i doveo u opasnost živote ljudi: “Krećući se brzinom od 126 kilometara na čas, koja je 76 km na čas veća od dozvoljene”. Tužiteljka navodi da optuženi, dok je vršio preticanje vozila “audi A4”, kojim je upravljao Enis Bećirović, nije držao vozilo na potrebnom odstojanju, usljed čega je započeo skretanje udesno, približavajući se razdjelnoj liniji, a potom ulijevo, kada je zadnjim bočnim dijelom udario u prednji i zadnji dio lijevih vrata “audija”, pri brzini od 115 kilometara na čas.

“Tada je izgubio upravljivost nad vozilom, prešao u suprotnu kolovoznu traku i desnim zadnjim vratima udario u stub rasvjete”, navodi se u optužnici.

Sud je juče odbio predlog branioca odbrane - da se sprovede novo vještačenje i punomoćnika oštećene porodice da se izvrši ponovno vještačenje komisije vještaka saobraćajne struke, jer je “postojećim vještačenjem slučaj rasvijetljen u dovoljnoj mjeri”! Komisija vještaka Sveučilišta u Zagrebu utvrdila je da je nezgoda nastala u trenutku kada je Striković tokom preticanja udario u Bećirovićev automobil na desnoj kolovoznoj traci. Punomoćnica oštećenog advokatica Edisa Kasumović istakla je da se vještačenje komisije vještaka Sveučilišta u Zagrebu ne može koristiti kao dokaz.

“Braniocu nije dostavljena naredba o vještačenju i odbrana nije bila upoznata sa tim da je vještačenje bilo povjereno komisiji vještaka Sveučilišta u Zagrebu”, kazala je Kasumović. Odbijen je i predlog punomoćnika oštećene porodice, advokata Velimira i Vučka Bjelanovića, za suočavanjem svjedoka Veršigore Bulatovića i Elvana Kanalića. Bektašević je stradao na licu mjesta, a u udesu su povrijeđeni Striković i njegova maloljetna supruga M. G.

Vještak Tomislav Perić na prethodnom glavnom pretresu zaključio je da do nesreće ne bi došlo da su se Striković i Bećirović, ili makar jedan od njih, kretali propisanom brzinom od 50 kilometara na sat.

Bonus video: