CZIP i Green Home pisali Sekretarijatu Bernske konvencije: Za Cijevnu traže pomoć Evrope

Na međunarodnom nivou, navode ekološke NVO, kanjon Cijevne je prepoznat i kao Emerald, odnosno područje izuzetnih prirodnih vrijednosti.
143 pregleda 0 komentar(a)
Cijevna, Foto: CZIP/Green Home
Cijevna, Foto: CZIP/Green Home
Ažurirano: 04.12.2018. 19:37h

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) i Green Home uputili su pismo Sekretarijatu Bernske konvencije izražavajući zabrinutost zbog izgradnje malih hidroelektrana na Cijevni, u Albaniji i uopšte lošeg stanja životne sredine kanjona te rijeke, koji je u Crnoj Gori zaštićen prošle godine.

Na međunarodnom nivou, podsjećaju ekološke NVO, kanjon Cijevne je prepoznat i kao Emerald, odnosno područje izuzetnih prirodnih vrijednosti.

Dodaju da ni dva mjeseca od objavljivanja informacija o izgradnji mHE na albanskom dijelu rijeke, građani u Crnoj Gori ne znaju o mogućem uticaju tih projekata na tok Cijevne na crnogorskoj teritoriji.

Iz Albanije još nije stigao odgovor na dopise Ministarstva održivog razvoja i turizma i Ministarstva vanjskih poslova.

“Dok države šalju diplomatske note, jedino što napreduje jeste devastacija riječnog ekosistema”, navode iz NVO CZIP i Green Home. Podsjećaju da je od lani, kada je kanjon Cijevne proglašen spomenikom prirode, nije oformljena upravljačka struktura privrednog društva koje će upravljati tim dobrom, te ocjenjuju da nije izvesno ni kada će se to desiti.

Za Rezoluciju o zaštiti Cijevne koju je nedavno usvojila Skupština opštine Tuzi kažu da ona pokazuje zainteresovanost lokalnih vlasti, ali da slike sa terena ipak govore da to nije dovoljno.

“U nedavno usvojenoj Rezoluciji Evropskog parlamenta, Vladi je ponovo upućen poziv na bolju zaštitu najvrednijih područja. Uprkos čestim opomenama međunarodne zajednice i civilnog sektora, korišćenje prirodnih resursa je još nekontrolisano i neodrživo”, navode iz civilnog sektora, dodajući da je Cijevna samo jedan od takvih primjera.

Bonus video: