Demokrate: Koliko je od prodaje .ME domena uloženo u razvoj internet zajednice i informacionog društva u CG?

Demokrate su danas podsjetile na Pravila o registraciji i korišćenju domena ispod nacionalnog internet domena Crne Gore „.me“ koja je u julu 2007. godine, prije Javnog poziva i zaključenja Ugovora sa Domenom, na predlog CIS-a Univerziteta Crne Gore, utvrdio Savjet za “.me” domen
102 pregleda 6 komentar(a)
me domen, Foto: Arhiva "Vijesti"
me domen, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.07.2016. 16:58h

Nakon što smo javnosti prezentovali slučaj „Domen“ i dio dokumentacije koju smo proslijedili vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, naišli smo na niz neutemeljenih i nervoznih reagovanja. Optužbe su išle od toga da želimo da istjeramo strane partnere iz Crne Gore, da je naša teza neosnovana zato što se nismo konsultovali sa onima zbog čijeg djelovanja smo i uputili detaljnu informaciju i materijale Stankoviću, preko toga da smo nekompetentna družina, sve do onih monstruoznih da napadamo državu i da radimo za račun neke druge države, navodi se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Demokrate su nedavno dostavile vrhovnom državnom tuižiocu Ivici Stankoviću dokumentaciju koja ukazuje na sumnju da je država pretrpjela višemilionsku štetu time što je Vlada povjerila privatnoj firmi na upravljanje internet domenom “me”.

Iz te partije sumnjaju da je firma koja je dobila koncesiju bila privilegovana i da je unaprijed bila upoznata sa uslovima konkursa, a tvrde i da ugovor nije smio biti produžen jer firma nije ispunjavala uslove iz osnovnog ugovora.

DOMEN .me Demokrate: Država milione prepustila privatnoj kompaniji >>>

Lešić: Kompaniji DoMEn nanijeta šteta zbog optužbi Demokrata >>>

Obradović odmah vidi hajku: Nisam znao ništa unaprijed >>>

Demokrate su danas podsjetile na Pravila o registraciji i korišćenju domena ispod nacionalnog internet domena Crne Gore „.me“ koja je u julu 2007. godine, prije Javnog poziva i zaključenja Ugovora sa Domenom, na predlog CIS-a Univerziteta Crne Gore, utvrdio Savjet za “.me” domen.

"Njima je jasno utvrđeno da je nacionalni internet domen “.me” element nacionalnog bogatstva i suvereniteta Republike Crne Gore, temelj prepoznatljivosti Republike Crne Gore na Internetu i imovina Republike Crne Gore, kao i da interes države u pogledu upravljanja nacionalnim interenet domenom treba da zastupa Savjet. U novim Pravilnicima, iz 2009. i iz 2014. godine ovih odredbi nema, iako je svaki od ovih dokumenata potpisao potpredsjednik Vlade Vujica Lazović. Do ovih izmjena je došlo nakon što je upravljanje domenom „.me“ iz ruku Univerziteta Crne Gore, na volšeban način prešlo dijelom u ruke firme Olega Obradovića. Ne možemo na kraju a da ne pitamo gospodu koja su se prethodnih dana oglašavala, koliko je gospodo tačno koštao element suvereniteta Crne Gore u slobodnoj pogodbi? Ko je ovlašćeni prodavac nacionalnih bogatstava i kako se dospijeva u red privilegovanih kupaca? Koliko je vaša privatna firma u okviru konzorcijuma tačno prihodovala od prodaje domena, a koliko je domena tačno prodala? Koliko ste gospodo od vašeg profita uložili u razvoj internet zajednice i informacionog društva u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Bonus video: