Džamija, katedrala i crkva će nas povezivati, a ne razdvajati

Neposredna ciljna grupa je bila sastavljena od po 21 mladog predstavnika islamske, katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti sa područja Crne Gore, od kojih su polovina bili pripadnici romske i egipćanske populacija, dok su skoro polovinu grupe sačinjavale pripadnica ženskog pola
1 komentar(a)
Koalicija NVO Romski krug, Foto: Svetlana Mandić
Koalicija NVO Romski krug, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 24.02.2016. 13:21h

Zahvaljujući šestomjesečnom projektu "Džamija, katedrala i crkva će nas povezivati, a ne razdvajati", koji je realizovala Koalicija NVO "Romski krug", učesnici seminara su znanje o sopstvenoj religiji povećali za oko 30 odsto, a znanje o religiji drugih manjinskih zajednica i o ekumenskim odnosima u Crnoj Gori za oko 95 odsto.

To je saopšteno na konferenciji za novinare povodom završetka pomenutog projekta za koji je potrebna sredstva, 4.000 eura, obezbijedio Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

"Neposredna ciljna grupa je bila sastavljena od po 21 mladog predstavnika islamske, katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti sa područja Crne Gore, od kojih su polovina bili pripadnici romske i egipćanske populacija, dok su skoro polovinu grupe sačinjavale pripadnica ženskog pola", kazao je Veselj Beganaj, koordinator projekta.

Prema riječima Slobodana Simovića 93 odsto učesnika seminara je po prvi put ušlo u vjerske objekte drugih konfesija. Na taj način, kako je kazao, nije samo dat doprinos očuvanju i razvoju vjerskog identiteta manjinskih zajednica, već je i podignut nivo svijesti građana o značaju tolerancije, nenasilne komunikacije i kulture suživota u multinacionalnim i multikonfesionalnim sredinama u Crnoj Gori.

Prema riječima Beganaja tokom trajanja projekta u Nikšiću, Baru i Beranama održana su tri dvodnevna seminara na kojima je učestvovalo 79 članova fokus grupe, a organizovani su i zajednički obilasci vjerskih objekata u pomenutim opštinama.

"Prilikom posjeta starješine vjerskih objekata su članove fokus grupe detaljno upoznali sa istorijatom i specifičnostima religije koja se u tim vjerskim objektima ispovijeda", kazao je Beganaj.

Simović je istakao da je uspostavljena veoma korektna saradnja sa predstavnicima svih vjerskih objekata u Baru, Beranama i Nikšiću i da je izražena obostrana želja za nastavkom saradnje, kao i da su učesnici seminara intezivirali međusobno druženje i dobili priliku da stečena znanja šire u svojim sredinama.

Željka Raščanin, iz Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, kazala je da je fond osnovan 2008. godine sa ciljem da podstiču i finansijski podrže aktivnosti vezane za očuvanje i zaštitu kulturnog, jezičkog, vjerskog i etničkog identiteta manjinskih nacionalnih zajednica i manjinskih naroda.

"Velika nam je čast i zadovoljstvo da finansiramo ovakve projekte koji podstiču i razvijaju multikulturalnost, multietičnost i multikonfeksionalnost u Crnoj Gori", kazala je Raščanin.

Bonus video: