CGO: Vraća li se UCG starim navikama u komunikaciji?

Iz CGO navode da "žale" što su saopštenja UCG i dalje nepotpisana, puna neutemeljenih navoda i manipulativna
87 pregleda 28 komentar(a)
Daliborka Uljarević, Foto: Boris Pejović
Daliborka Uljarević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.02.2016. 14:17h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) optužio je Univerzitet Crne Gore (UCG) da se vraća starim, lošim praksama komunikacije sa zainteresovanim stranama, ovog puta povodom izbora Velimira Rakočevića za dekana Pravnog fakulteta.

Iz UCG je saopšteno da zahtjev kojim CGO traži od rektorke UCG Radmile Vojvodić da utiče na Upravni odbor povodom izbora Rakočevića pokazuje da CGO nedovoljno poznaje način funkcionisanja Univerziteta i njegovih organa, očekujući postupak iz manira direktivnog upravljanja i odlučivanja.

Iz CGO navode da "žale" što su saopštenja UCG i dalje nepotpisana, puna neutemeljenih navoda i manipulativna.

"Nema potrebe da UCG poučava CGO o procedurama rada na UCG, jer mnogo puta se pokazalo da je CGO bolje znao zakone i procedure od rukovodstva UCG. Uostalom, jedno od mišljenja o tome koliko je rukovodstvo UCG bilo pravno stručno dao je i Ustavni sud je neustavnim proglasio Pravilnik o postupanju za utvrđivanje privremenih mjera za upravljanje i obezbjeđenje funkcionisanja UCG , koji je donio Upravni odbor UCG . Takođe, Viši sud u Bijelom Polju je svojevremeno poništio i Odluku Upravnog odbora UCG o razriješenju dužnosti tadašnjeg dekana Pravnog fakulteta Draga Radulovića. Na ova pitanja je CGO ukazivao blagovremeno i argumentovano, i od istog starog/novog predsjednika UO bio najgrublje napadan”, kaže se u saopštenju, koje je potpisala direktorica Daliborka Uljarević.

Ona navodi da Statut UCG predviđa da rektor, između ostalog, "daje mišljenje u postupku izbora dekana odnosno direktora" i da je zbog toga od Vojvodićeve tražena reakcija na imenovanje Rakočevića.

"Dodatno, CGO je tražio da rektorka preduzme sve mjere i radnje kako bi se ovaj slučaj adekvatno analizirao od strane relevantnih nezavisnih stručnjaka sa neupitnim akademskim integritetom i dalje zakonski procesuirao”, kazala je Uljarević.

Ona navodi da nije bilo potrebe da rukovodstvo UCG podsjeća CGO na Rakočevićevu biografiju, a posebno ne na selektivan način.

"U saopštenju UCG stoji: “podsjećamo i da je prof. Rakočević od 2007. do 2010. godine bio član Suda časti UCG”. U Biltenu 262, od 1. decembra 2010, na strani 29 stoji, u Izvještaju Komisije za rješavanje stambenih potreba kadrova i zaposlenih na UCG stoji i kako se ta Komisija odredila o Rakočevićevom zahtjevu: "Podnosioci zahtjeva: … i Velimir Rakočević, ISKLJUČUJU SE iz postupka rješavanja stambenih potreba, zbog dostavljanjih netačnih podataka (tačka 8 Oglasa za dodjelu stanova kadrovima Univerziteta Crne Gore pod povoljnijim uslovima), a u skladu sa članom 19 stav 4 Pravilnika o rješavanju stambenih potreba kadrova na UCG (Bilten UCG br. 245/09)”. Znači, tijela UCG su, u ovom slučaju, utvrdili da Rakočević nije dostavio tačne podatke”, podsjetila je Uljarević.

Ona je navela i da CGO nije sud, pa samim tim ne može ni da presuđuje, ali da, djelujući u javnom interesu, CGO ukazuje na sve dostupne informacije koje zahtijevaju dodatna pojašnjenja, razjašnjenja ili provjere od strane nadležnih organa.

Bonus video: