Policijska akademija postaje fakultet, MUP će zaposliti sve diplomce

Konjević je kazao da školovanje jednog polaznika Policijske akademije te dvije godine državu košta 15.000 eura
137 pregleda 0 komentar(a)
Policijska akademija, Foto: Boris Pejović
Policijska akademija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.12.2015. 18:06h

Policijsku akedemiju u Danilovgradu treba vratiti u nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova, njen rad treba unaprijediti kako bi umjesto više škola postala fakultet, MUP svim diplomcima treba da garantuje zaposlenje ali i da odlučuje koliko će kandidata biti upisano, kazao je ministar Raško Konjević obrazlažući glavne zaključke Analize stanja prijema, napredovanja, obrazovanja i obuke policijskih službenika sa planom mjera za unapređenje postojećeg stanja.

On je naveo da sada imaju dobru saradnju sa Ministarstvo prosvjete u vezi rada Policijske akademije, ali da bi bilo bolje da ona bude dio MUP-a.

Konjević je kazao da školovanje jednog polaznika Policijske akademije te dvije godine državu košta 15.000 eura, zbog čega bi trebalo, kada se već daje toliki novac, diplomcu garantovati posao u policiji s tim što bi MUP ubuduće u skladu sa potrebama određivao broj polaznika koji mogu da upišu tu školu. On je naveo i da će biti potreban leks-speijalis zakon za Policijsku akademiju, zbog specifičnosti te ustanove.

Ministar je naveo da je cilj ubuduće napredovanja u policiji neće zavisiti samo od školske spreme i godina staža već da će oni koji žele da napreduju morati da se javljaju na interne ispitne konkurse kako bi pred komisijom polagali za taj viši rang.

Konjević je kazao i da se predloženim izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je Vlada usvojila, žele riješiti problemi u radu lokalne samouprave koji su do sada uočeni. Naveo je da su preciznije definisane nadležnosti gradonačelnika i skupština opština, kao i rokovi za preduzimanje radnji iz njihove nadležnosti.

Bonus video: