MUP: Državljanstva prijemom sticana shodno Zakonu

MUP, kako su saopštili, podržava inicijativu Centra za građansko obrazovanje da se ispita postupanje u konkretnim slučajevima i očekuje da se Vrhovno državno tužilaštvo u najkraćem roku izjasni o njoj
0 komentar(a)
francuski pasoš, Foto: Shutterstock
francuski pasoš, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.12.2015. 15:02h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) postupalo je u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu prilikom dodjele državljanstva shodno članu 12, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

„Član 12 stav 1 Zakona o crnogorskom državljanstvu propisuje da punoljetno lice čiji prijem u crnogorsko državljanstvo je od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore može, izuzetno, steći crnogorsko državljanstvo prijemom i ako ne ispunjava uslove iz člana 8 ovog zakona“, navode iz MUP-a.

U istom tom članu, stav 3, kako navode, kaže „o prijemu u crnogorsko državljanstvo iz stava 1 ovog člana odlučuje MUP, uz mišljenje organa uprave nadležnog za oblast iz stava 1 ovog člana“.

„Iz navedenog je jasno da organ uprave, odnosno starješina organa, može predložiti lice za prijem u crnogorsko državljanstvo shodno članu 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu, a o tome odlučuje MUP uz dostavljeno mišljenje“, navodi se u saopštenju.

Kako su rekli iz MUP-a, da je sve rađeno po zakonu i transparentno, govori i to što je MUP prije dvije godine, shodno zakonu i mišljenju Agencije za zaštitu podataka o ličnosti i slobodan pristup informacijama, učinio javnim podatke o svim licima koja su stekla državljanstvo shodno članu 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu.

„Podaci su poslati poslanicima, predstavnicima NVO sektora i medijima kroz čije izvještavanje je javnost upoznata sa svim relevantnim podacima“, navodi se u saopštenju.

MUP, kako su saopštili, podržava inicijativu Centra za građansko obrazovanje da se ispita postupanje u konkretnim slučajevima i očekuje da se Vrhovno državno tužilaštvo u najkraćem roku izjasni o njoj.

„S obzirom na to da smo uvjereni da je sve rađeno u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, očekujemo da nakon izjašnjenja VDT-a pravni eksperti CGO-a upute izvinjenje zbog neutemeljenih optužbi iznijetih na rad služebnika i Ministarstva“, rekli su iz MUP-a.

Bonus video: