Markuš: Možda i politički nijesam podoban da vodim muzej

Markuš tvrdi da mu Pejović prijeti smjenom već šest godina, jer se, kako je pojasnio, protivio njegovom izboru za direktora Narodnog muzeja.
140 pregleda 19 komentar(a)
Blažo Markuš, Foto: Vijesti
Blažo Markuš, Foto: Vijesti
Ažurirano: 15.09.2015. 18:17h

Doskorašnji direktor Etnografskog muzeja Crne Gore Blažo Markuš tvrdi da je nezakonito smijenjen, nakon 29 godina rada.

On je “Vijestima” kazao da je smijenjen, iako direktor Narodnog muzeja Pavle Pejović u rješenju navodi da je posao obavljao kako treba.

U obrazloženju u koje su “Vijesti” imale uvid piše da je “imenovani raspoređen na radno mjesto rukovodioca Etnografskog muzeja 24.4.1986. godine... S obzirom na iznijeto, a cijeneći da je isti prethodno uspješno obavljao poslove kustosa i imajući u vidu pozitivne zakonske propise valjalo je odlučiti kao u dispozitivu”.

Markuš je uložio prigovor, u kojem je naveo da je rješenje zlonamjerno i nezakonito.

“U obrazloženju rješenja se navodi da se razrješavam od dužnosti jer već duži vremenski period obavljam taj posao. Logično da nijesam bio dovoljno stručan i uspješan ne bih toliko vremena bio rukovodilac, a mislim da nije poznato u pravnoj praksi da se neko iz tog razloga razrješava dužnosti”.

Pejović nije juče želio da odgovori na pitanja “Vijesti”.

Markuš tvrdi da mu Pejović prijeti smjenom već šest godina, jer se, kako je pojasnio, protivio njegovom izboru za direktora Narodnog muzeja.

“Smatrao sam da na to mjesto treba da bude istoričar, istoričar umjetnosti, etnolog ili arheolog, a on je vajar”.

Markuš je kazao da postoji “mogućnost političke nepodobnosti”, kao jednog od razloga za smjenu.

Nejasno mu je kako je mogao biti smijenjen dopisom i šta znači formulacija da su se stekli uslovi za smjenu.

“Takođe mi nije jasno može li odluku o mojoj smjeni donijeti osoba koja nije upućena u rad Etnografskog muzeja. A ja smatram da su se stekli uslovi za ispitivanje poslovanja Pavla Pejovića”.

On je istakao da ima “punu podršku” kolega i da je, nakon smjene, jedna od zaposlenih u Etnografskom muzeju Jasna Cvetković uputila i pismo ministru kulture Pavlu Goranoviću.

Cvetkovićeva, između ostalog navodi, da joj je krilatica o čojstvu i junaštvu “sad jedina asocijacija”.

Bonus video: