Vjernici SPC u Bijelom Polju izvrijeđali Mihaila

Nakon incidenta, ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović saopštio je da rasprava neće biti održana danas
361 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2015. 17:18h

Javna rasprava o Nacrtu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koja se održava u Bijelom Polju, prekinuta je nakon što su vjernici SPC vrijeđali mitropolita CPC Mihaila Dedeića. Ovo je bila prva od tri javne rasprave, koje su pored Bijelog Polja planirane u Podgorici i Kotoru.

Veći broj vjernika se okupio ispred, a potom i u hotelu "Franca", gdje je trebalo da se održi javna rasprava, i mitropolitu CPC uputili riječi "Satano, satano", "Izlazi sotono, izlazi sotono", "Juda, Juda", "Došao si da zavađaš", "Ua ustaše", "Bando komunistička", nakon čega je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović prekinuo raspravu, čijem su usvajanju najviše protivila Mitropolija crnogorska primorska.

I pored poziva raspravi nisu prisustvovali velikodostojnici iz eparhije Budimljansko-nikšićke, Mitropolije crnogorsko primorske, niti iz Islamske zajednice.

Vika, vriska, vrijeđanje i skandiranje mitropolita CPC trajali su više od 20 minuta, a još više su pojačani nakon što mitropolit CPC Mihailo krenuo da zakrštava rukama vjernike SPC.

Od tada više nije postojala bilo kakva mogućnost da se neko od predlagača, iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, obrati prisutnima, čak ni putem ozvučenja, nakon čega je rasprava prekinuta.

Nakon toga mitropolit CPC Mihailo i Stevo Vučinić su spretnom akcijom službenika Centra bezbijednosti Bijelo Polje sprovedeni do automobila, odakle su ispraćeni povicima ali i psovkama.

Ministar Numanović je kazao da je današnji način bunta i sprječavanja organizacije ovog okruglog stola u suprotnosti sa svim oni što ovaj zakon nosi sa sobom.

"Taj zakon nosi sa sobom međuvjersku toleranciju, jedan suživot, razumijevanje, dijalog, a ovo danas što smo vidjeli u Bijelom Polju je suprotno. Ako niste spremni da čujete drugog i da vodite dijalog o svemu, pa i ovom zakonu, to može da bude proizvod nečeg drugog, a ne jednog demokratskog kapaciteta, kakav Crna Gora u istoriji baštini, jer je ne samo na Balkanu nego i šire prepoznata kao država koja baštini međuvjerski i međukonfesionalni sklad i da je po pitanju odnosa između države i vjerskih zajednica prepoznata kao država koja ima primat na Balkanu po tom pitanju“, kazao je Numanović.

On je dodao da nema razloga da se oni koji su protiv ovoga prizovu pameti i da da u jednom toleratnom dijalogu dozvolimo onima koji su eksperti i koji su zaduženi da iskažu svoj stav a da drugi imaju kapaciteta da to čuju kao plod dijaloga.

On je ocijenio da nema nikakvog diskriminatorskog odnosa prema bilo kome, pa ni prema srpskom življu u Crnoj Gori i dodao da se o zakonu razmišlja od sticanja nezavisnosti, jer još uvijek koristimo stari zakon iz 1977. godine. Podsjetio je da su sporazumi proteklih godina potpisani sa Islamskom i Jevrejskom zajednicom i sa Svetom stolicom.

Numanović je kazao da teorija da se povuče zakon nije dobra ali je da dobar put dijalog, dogovor i kompromis i ono što je interes svih građana Crne Gore.

Numanović iznenađen "necivilizovanim intelektualcima"

I nakon incidenta ministar nije bio uplašen za bilo čiju bezbijednost jer su to njegove komšije i sugrađani, ali da ga je iznenadilo da se tu našao dobar dio intelektualaca koji su „na necivilizovan način iskazali svoj stav prema tom zakonu“.

Ovaj zakon ne uređuje na taj način, kako se to javnosti želi prikazati, da neko oduzima nekom imovinu. Vi znate da će biti donesen zakon o restituciji što znači da će vjerske zajednice moći da povrate svoju imovinu. I ovo je put da se riješi sve što je sporno između svih vjerskih zajednica u jednoj zakonskoj proceduri, sve ono što se dokaže da je imovina vjerske zajednice to će se održati“, kazao je Numanović.

Predsjednik opštinskog Crkvenog odbora SPC u Bijelom Polju Ranko Damjanović je kazao da je za prekid kriv organizator, „ koji je doveo Miraša Dedeića u Bijelo Polje da isprovocira narod , vjerovatno i sa namjerom da se izazovu teže posljedice. „Mi smo naš narod zamolili da se mirno i dostojanstveno povuče . Naša crkva baštini ljubav i dobrotu među svim narodima. Mi pozivamo sve konfesije u Bijelom Polju i našu braću Muslimane da se odupru ovom zakonu kojim se želi da se vjera unizi, kazao je Damjanović. On je istakao da cilj SPC nije da pravi bunu već da ukaže na greške u nacrtu, koji je gori od onog iz 1977.

"Zato što se nigdje ne pominju crkve i vjerske zajednice već samo vjerske zajednice, koje tek treba da se osnuju. Traže takođe da se Vlada obavijesti ko će biti episkop ili reis, hoće da nam oduzmu sve svetinje i predaju Mirašu Dedeiću, moraće prvo da donesu neki zakon jer samo po osnovu krivičnog zakona mogu da konfiskuju nečiju imovinu. Tražimo odgovore na pitanja šta slijedi nakon ovakvog zakona , kakav nam progon sleduje, jer ovo je očigledno zakon koji poziva na progon ,a mi to nećemo da dozvolimo. Ako država bude stala iza ovoga borićemo se drugim načinima ,ali nikako silom“, poručio je Damjanović.

MCP: Ministarstvo snosi moralnu odgovornost za skup

Predstаvnici Mitropolije Crnogorsko-Primorske i Epаrhijа Budimljаnsko-Nikšićke, Zаhumsko-Hercegovаčke i Mileševske su se sedmog septembrа odаzvаli neposredno upućenom pozivu od strаne ministrа zа ljudskа i mаnjinskа prаvа Suаdа Numаnovićа zа učešće nа okruglom stolu u Bijelom Polju u okviru jаvne rаsprаve o Nаcrtu zаkonа o slobodi vjeroispovijesti, navodi se u saopštenju Mitropolije Crnogorsko-Primorske.

"Nаši predstаvnici su imаli nаmjeru dа nа okruglom stolu, koji je orgаnizovаlo Ministаrstvo zа ljudskа i mаnjinskа prаvа, iznesu аgrumentovаne primjedbe nа Nаcrt zаkonа i ukаžu nа protivprаvnost i neodrživost predloženih rešenjа", navodfi se u saopštenju.

"Dužni smo dа podsjetimo dа je zvаnični orgаnizаtor okruglog stolа Ministаrstvo zа ljudskа i mаnjinskа prаvа i dа tаj resor snosi morаlnu i zаkonsku odgovornost zа jаvni skup koji je orgаnizovаo. Ministаrstvo je, kаo i svi mi, imаlo priliku dа se blаgovremeno upoznа sа činjenicom dа je predloženi propis izаzvаo ogromno interesovаnje nаjšire jаvnosti te je bilo prirodno dа zа održаvаnje skupа obezbijedi veću i аdekvаtnu sаlu zа održаvаnje jаvne rаsprаve. Zbog tog propustа Ministаrstvа, više stotinа grаđаnа je ostаlo izvаn prostorije koju je Ministаrstvo odredilo zа održаvаnje skupа. Veliki broj grаđаnа koje je nа jаvnu rаsprаvu jаvno pozvаlo Ministаrstvo je bilo onemogućeno dа ostvаri svoje prаvo nа učešće u rаdu okruglog stolа tokom jаvne rаsprаve o Nаcrtu zаkonа", kazali su iz Mitropolije Crnogorsko-Primorske.

Oni podsjećaju da je ministаrstvo kаo orgаnizаtor ovog jаvnog skupа nа više mjestа i više putа objаvljenim jаvnim pozivom pozivаlo i pozvаlo grаđаne i druge orgаnizаcije dа se odаzovu pozivu zа učešće nа okruglim stolovimа i jаvnoj rаsprаvi. Iz tih rаzlogа, аpsolutno je jаsno dа odgovornost zа orgаnizаciju i održаvаnje redа nа okruglom stolu u Bijelom Polju isključivo snosi Ministаrstvo.

"Crkvа nemа mogućnosti dа utiče nа spontаnu reаkciju grаđаnа nа jаvnoj rаsprаvi u Bijelom Polju. Trebа imаti u vidu dа nа jаvnoj rаsprаvi nisu bili prisutni sаmo prаvoslаvni vjernici SPC, kаko pojedini mediji pogrešno jаvljаju, nego grаđаni rаzličitih vjeroispovijesti i opredjeljenjа. Grаđаni su nа svoj nаčin iskаzаli svoj odnos premа pokušаju grubog zаdirаnjа u njihovа vjerskа osjećаnjа i zloupotrebu tih osjećаnjа u političke svrhe. Osim togа, posebno ističemo dа nije došlo do fizičkih nаpаdа i dа su nаši sveštenici pribrаno i dostojаnstveno štitili red i mir nа skupu"

"Novi procedurаlni propust Ministаrstvа zа ljudskа i mаnjinskа prаvа nа okruglom stolu u Bijelom Polju jаsno ukаzuje nа veliko uznemirenje jаvnosti zbog zаdirаnjа u osjetljivu oblаst ljudskih prаvа, а posebno prаvа nа slobodu vjeroispovijesti, i nepobitno dokаzuje neodrživost predloženih rešenjа u Nаcrtu zаkonа o slobodi vjeroispovijesti", zaključeno je u saopštenju.

LP: Novi Zakon da stane na put šovinizmu vjerskih zajednica

Pogubnost i štetnost klerikalizacije društva i bilo kakvog odstupanja od principa sekularizma i građanskog ustrojstva jedne države danas se na najočigledniji način pokazala na Javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o vjerskim slobodama u Bijelom Polju, saopšteno je iz Liberalne partije (LP).

“Današnji incidenti u kojima je napadnut Mitropolit Mihailo, izazvani nekontrolisanim uticajima vjerskih zajednica i religijskog ekstremizma i šovinizma pojedinaca u njima, najbolji je dokaz neophodnosti hitnog usvajanja novog Zakona o vjerskim slobodama, prvog od 1977. Godine”, saopštenp je iz Liberalne partije.

Kako su naveli, takva događanja, javni linč crnogorskih vjerskih velikodostojnika, propraćen riječima i parolama punim mržnje i netrpeljivosti, liberale najbolje sjeća na slične pojave početkom devedesetih godina kada ih je na ulazu u Bijelo Polje, mjestu Slijepač most, zaustavila paravojna oružana formacija, i spriječila da održe skup u tom gradu.

“Zabrinjavajuće je posmatrati organizovano obnavljanje agresivne nacionalističke politike koja je krvavo obilježila protekle decenije na ovim prostorima, a s druge strane, neadekvatnu reakciju nadležnih organa i države da jasno identifikuje inspiratore i učesnike takve agresije i narušavanja ustavnih i zakonskih načela na kojima počiva civilizovano društvo i država Crna Gora”, kaže se u saopštenju.

Iz te stranke su podsjetili da je sloboda govora, mišljenja, vjeroispovjesti i javnog okupljanja zagarantovana svakom čovjeku, a da oni koji je pokušavaju pogaziti, nijesu prijatelji demokratije.

“Uvjereni smo da će ubuduće svaka vjerska organizacija, pa i Crnogorska pravoslavna crkva, kao vjerska institucija najmnogobrojnijeg naroda u državi, naići na zaštitu države od bilo kakve agresije i imati mogućnost da javno iznese svoje mišljenje, stavove i uvjerenja”, rekli su iz LP.

S druge strane, sigurni su da će država imati dovoljno snage da Zakonom o vjerskim slobodama, na isti način, zaštiti i sebe i sve građane od identične agresije bilo kakvog klerikalizma i miješanja duhovnih upošljenika u svjetovne i političke poslove.

Bojović: Pojavljivanje Dedeića klasična provokacija

Pojavljivanje Miraša Dedeića na današnjoj raspravi, koja je trebalo da bude održana u Bijelom Polju, o Vladinom nacrtu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, predstavlja klasičnu provokaciju, koja je imala za cilj podizanje tenzija kroz onemogućavanje da se rasprava održi, kazao je poslanik DNP i funkcioner Demokratskog fronta Vladislav Bojović.

"Kao poslanik DNP pozivam Vladu i resorno ministarstvo da povuče ovaj Zakon prije nego bude kasno, i poručujem da se ne igraju sa vjerujućim narodom. Današnja dešavanja u Bijelom Polju su uvjerljiva potvrda da je predloženi Zakon o slobodi vjeroispovijesti uperen protiv Mitropolije crnogorsko primorske, jedine kanonski priznate pravoslavne crkve u Crnoj Gori", kazao je Bojović.

Cdu osudila napad na mitropolita Mihaila

Crnogorska demokratska unija (Cdu) najoštrije je osudila pokušaj napada na mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila (CPC), navodeći da su takve scene viđene i početkom devedesetih godina.

Mitropolit Mihailo verbalno je napadnut danas u u Bijelom Polje, gdje je trebalo da prisustvuje okruglom stolu o Nacrtu zakona o vjerskim slobodama, a policija je spriječila okupljene građane da fizički nasrnu na njega.

„Te scene i scenarije smo vidjeli i početkom devedesetih, kada su pobornici ideje da naša zemlja treba da bude slobodna i nezavisna, nailazili na istovjetne pogrde, uvrede, napade i laži“, kaže se u reagovanju Cdu.

Navodi se da je poruka te stranke jednostavna.

„Gospodo, sve vam je to uzalud! Kao što je obnovljena crnogorska nezavisnost, tako će biti okončan i proces obnove crnogorskog nacionalnog, kulturnog i državnog identiteta i integriteta“, poručili su iz Cdu.

Galerija

Bonus video: