Memorijal u Rožajama: Tragom nestalih – sjećanje na Halita Nurkovića

Sjećanje će imati međunarodni karakter i okupiti učesnike iz Crne Gore, Kosova, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Njemačke, Holandije, Australije...
135 pregleda 0 komentar(a)
Halit Nurković
Halit Nurković
Ažurirano: 23.07.2015. 14:14h

Povodom 16 godina od nestanka rožajskog taksiste Halita Nurkovića, njegovih šest kćeri sa porodicama će i ove godine oragnizovati niz događaja pod nazivom "Tragom nestalih – sjećanje na Halita Nurkovića".

"Tražimo da društvo pamti, institucije rešavaju problem nestalih, a da oni koji znaju istinu progovore. 24. jula 2015. navršava se 16 godina od nestanka našeg oca Halita Nurkovića. Neposredno po završetku sukoba na Kosovu 1999. godine, radeći kao taksista, tata je svoju posljednju mušteriju odvezao na Kosovo, u selo Gornji Petrić. Tu mu se gubi svaki trag. Od tada, nas šest njegovih ćerki tragamo za istinom o tome šta mu se dogodilo i gdje su njegovi posmrtni ostaci", stoji u saopštenju za medije sestara Nurković.

One memorijal organizuju kako bi očuvale sjećanje na oca, podsjetile da je njegova sudbina nerazjašnjena i ponovile apel da da svi koji znaju bilo šta o poslednjim Nurkovićevim časovima pomognu kako bi se pronašli njegovi posmrtni ostaci.

Sjećanje će imati međunarodni karakter i okupiti učesnike iz Crne Gore, Kosova, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Njemačke, Holandije, Australije i drugih zemalja.

U okviru memorijala će biti održana tri događaja. Skup, na kojem će pored podsjećanja na nestanak Nurkovića, biti riječi i o hiljadama drugih osoba sa prostora bivše Jugoslavije čije sudbine su do danas nerazjašnjene.

"Dječja gradska trka "Tragom budućnosti" u kojoj će učestvovati i koju organizuju 11 Halitovih unuka, predstavlja suprotnost onome sto se desilo našem ocu i svim nestalima, jer pokazuje da se budućnost ne može oteti niti nestati – nasuprot brisanja i razaranja života. Ova trka pokazuje njegovu snagu i nadmoć nad destrukcijom i bezumljem", rekle su sestre Nurković.

Po treći put će biti organizovan i memorijalni planinski maraton.

"On će okupiti maratonce i planinare koji će u svojevrsnom pohodu sjećanja preći stazu dugu 17 kilometara od centra Rožaja do planinarskog doma na Hajli. Savladavanje ove staze pune izazova simbolično pokazuje da ćemo u našoj potrazi za ocem istrajati, ma koliko dug ili naporan bio put kojim nas ona vodi", istakle su sestre Nurković.

Učesnici Memorijala će poslati poruku da društvo ne smije da zaboravi hiljade ljudi nestalih tokom ratova 1990-tih koji još uvijek nisu pronađeni, a da institucije moraju da tragaju za njima.

"Sjećanjem protiv nestanka, jer ljubav ne nestaje, moto je ovog memorijala".

Bonus video: