Gimazija Kotor - 150 godina jedne od najuglednijih škola u državi

Pored gradonačelnika i brojnih zvaničnika, proslavi su prisustvovali aktuelni i bivši profesori Gimazije, kao i mnogi njeni nekadašnji učenici – danas poznati političari, privrednici, umjetnici, pisci, naučnici….
371 pregleda 0 komentar(a)
Gimnazija Kotor, Foto: Siniša Luković
Gimnazija Kotor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 07.06.2015. 10:39h

Jedna od najuglednijih i najstarijih aktivnih škola u državi - Gimnazija Kotor - obilježila je 150-tu godišnjicu osnivanja svečanom akademijom koja je sinoć održana u prepunoj dvorani kotorskog Kulturnog centra.

Pored gradonačelnika Kotora Aleksandra Stjepćevića i brojnih zvaničnika, proslavi su prisustvovali aktuelni i bivši profesori Gimazije, kao i mnogi njeni nekadašnji učenici – danas poznati političari, privrednici, umjetnici, pisci, naučnici….

Na bogat istorijat ove ugledne prosvjetne ustanove podsjetio je direktor Gimnazije, Božo Perović.

„Kotor je grad koji zaslužuje da bude centar učenosti, jer je već 1326. godine postojala Gradska javna škola. Zauzimanjem Stefana Mitrova Ljubiše, u Carevinskom vijeću Austro-Ugarske, kotorska Gimnazija započela je sa radom prvi put na narodnom jeziku 1865. godine. Od tog vremena do danas, iz nje su potekli znameniti ljudi iz svijeta nauke i umjetnosti. Uz Dubrovnik i Zadar, Kotor ima jednu od najstarijih gimnazija na prostoru nekadašnje zajedničke države,” istakao je Perović, naglašavajući da nastavnički kadar Gimnazije već vijek ipo “odgovorno kreira intelektualnu mapu mladih naraštaja”.

“Dajući jedno drugom ono najbolje što imaju, Gimnazija i Kotor postaju temelj duhovnosti i kulture čitave Boke kotorske. Istovremeno, Gimnazija vremenom postaje ogledalo duše Kotora, putokaz djeci, palata znanja, inicijator brojnih kulturnih, naučnih i humanitarnih dešavanja. Učeći da u preplitanju snova, želja i stvarnosti prije svega treba biti čovjek, obogaćeni su istinom da su u životu i njegovoj prolaznosti samo ljudske sudbine neprolazne,“ naglasio je direktor Perović.

On je kazao da je Gimnazija “zadržala vjekovni simbol duhovne ljepote Kotora, bila i ostala rasadnik znanja i kulture”, te da ova prosvjetna ustanova ne bi bila to što jeste “da ne postoji sklad u odnosima učenika i profesora”.

Pomoćnik ministra prosvjete Veljko Tomić čestitajući 150-tu godišnjicu školi, kazao je da ovaj izuzetan jubilej svjedoči o dugoj i veoma bogatoj prosvjetnoj i kulturnoj tradiciji ovoga kraja.

“U dugu i bogatu tradiciju kotorske Gimnazije ugrađen je predani, posvećeni pedagoški rad svih njenih profesora,“ naglasio je Tomić.

Izvođenjem omnibusa – predstave „Nismo tu za jedan dan“, rađene po motivima tri pripovijesti Stefana Mitrova Ljubiše, koja je nastala u učionicama Gimnazije Kotor, te generalnom porukom predstave – “nikome u životu nismo dužni osim ljubavi“, njeni učenici, glumci, oduševili su brojne zvanice. U holu Kulturnog centra otvorena je i likovna izložba “Na tragu Petra Lubarde”, a obilježavanju značajnog jubileja za bokeljsku prosvjetu i kulturu, pridružila se i Pošta Crne Gore, izdajući posebnu poštansku marku.

Bonus video: