Nikšić: Posao na godinu dana dobiće pet osoba sa invaliditetom

U sklopu projekta, čija je vrijednost oko 62.600 eura, biće organizovana i tri seminara
80 pregleda 1 komentar(a)
Od olovke do posla, Foto: Svetlana Mandić
Od olovke do posla, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 15.05.2015. 12:35h

U sklopu projekta "Od olovke do posla" koje realizuje nikšićko Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju, u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore i Zavodom za osposobljavanje i profesionalni trening (ZOPT), posao na godinu dana dobiće pet lica sa invaliditetom koji će proći profesionalnu rehabilitaciju.

"Njih sedmoro proći će tromjesečnu obuku, a nakon toga ćemo zaposliti petoro u našoj radionici za prodaju suvenira ili na poslovima za koje pokažu stručne kapacitete. Mi smo samo prelazna stepenica kako bi pokazali poslodavcima da i osobe sa invaliditetom mogu i hoće da rade", kazala je Miluša-Cica Žugić, izvršna direktorica Udruženja.

U sklopu projekta, čija je vrijednost oko 62.600 eura, biće organizovana i tri seminara. Prvi, koji je organizovan danas namijenjen je osobama sa invaliditetom (OSI) i njihovim roditeljima.

U toku drugog seminara OSI će sticati profesionalne vještine, dok će treći seminar biti za poslodavce i predstavnike institucija.

"U sklopu projekta će 18 djece i mladif, članovi Udruženja, proći kroz stručne tretmane, a sa njima će raditi defektolog-logoped i fizioterapeut“, kazala je Žugić.

Aleksandra Radulović, iz nikšićkog Biroa rada, kazala je da se Zavod za zapošljavanje u projektu pojavljuje kao ugovarač i da će pratiti realizaciju projekta.

Večeras će u "Galeriji A" biti otvorena izložba radova osoba sa invaliditetom, nastalih u toku martovske kolonije koju je Udruženje organizovalo u Nikšiću.

Na izložbi, koja je aukcijskog karaktera, biće izloženo 27 radova koje su naslikali polaznici kolonije iz Nikšića, Herceg Novog, Bara i Mojkovca, uz pomoć nikšićkih likovnih umjetnika.

"Likovna kolonija je doprinos podizanju svijesti o kulturi, umjetnosti i humanosti u našem gradu. Cilj ove manifestacije je da osobe sa invaliditetom pokažu svoje umijeće i kreativnost", kazala je Žugić.

Bonus video: