Ruski turisti se vraćaju u Crnu Goru

Međutim, turistički poslenici u Crnoj Gori strahuju kako će proći sezona jer ne računaju da će Rusi ovog ljeta biti prvi na "top-listi" posjetilaca
103 pregleda 7 komentar(a)
Turisti Budva, Foto: Vuk Lajović
Turisti Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 14.05.2015. 07:08h

Evropske zemlje posjetilo je u prvom tromjesečju 30 odsto manje ruskih turista, a izuzetak su samo Rumunija i Crna Gora.

U te dvije zemlje zabilježen je rast posjeta turista iz Rusije, u odnosu na prvi kvartal prošle godine, prenosi SEEbiz.

Prema podacima Evropske komisije za turizam, veći dio evropskih destinacija zabilježio je pad ruskih turista, koji je posljedica neopredjeljene geopolitičke i ekonomske situacije u samoj Rusiji.

Asocijacija turoperatora Rusije navodi da je u prva tri mjeseca ove godine interes ruskih turista za strane azijske zemlje pao 40 do 50 odsto. Zbog pada cijene nafte i rublje, troškovi Rusa za odmor u Aziji porasli su duplo.

Međutim, turistički poslenici u Crnoj Gori strahuju kako će proći sezona jer ne računaju da će Rusi ovog ljeta biti prvi na "top-listi" posjetilacai. To pokazuje i nezainteresovanost ruskih agencija tokom zimskih mjeseci.

Razlozi za to su kriza u Ukrajini, pad ruske rublje koji je poskupio ljetovanje u Crnoj Gori, kao i kampanja koja se vodi u Rusiji da turisti iz te zemlje odmor provode u svojoj državi.

Crna Gora je, imajući u vidu događanja na svjetskom ekonomskom tržištu, snizila cijene hotelskih aranžmana za rusko tržište.

Međutim mnogobrojne turističke agencije u Tivtu koje posluju s ruskim tržištem otkazale su rezervacije.

Bonus video: