Pljevljaci zahvaljuju Filaretu za svu dobrotu

Vjernici su zahvalni što je sve više mladih u crkvi i što su neki domaćini počeli da slave slavu
67 pregleda 10 komentar(a)
Filaret, Foto: Goran Malidžan
Filaret, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 07.04.2015. 18:09h

Nedavno razriješenom vladici Mileševske eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC) Filaretu, Pljevljaci potpisuju pismo zahvalnosti, “za sve dobro” što je uradio u proteklih 15 godina.

Potpisivanje je organizovano u Srpskom kulturnom centru, čiji presjednik Božidar Jelovac tvrdi da iza svega stoji grupa vjernika kojima su ustupili prostorije.

On je naglasio da niko od potpisnika ni na koji način ne želi da se suprostavi odluci SPC, već da se samo zahvale Filaretu.

Filareta je nedavno dužnosti razriješio Sveti Sinod SPC, a eparhijom do izbora novog vladike trenutno upravlja episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Prema nezvaničnim informacijama, Filaret se nakon smjene nastanio u manastiru Vodena Poljana, kod Nove Varoši, koji pripada Mileševskoj eparhiji.

U pismu zahvalnosti se navodi da je u periodu kada je Filaret upravljao eparhijom u Pljevljima obnovljeno i izgrađeno desetak hramova i parohijskih domova, a u cijeloj eparhiji više od 60.

“Prije njegovog dolaska... u Pljevljima su bila dva sveštenika, a trenutno ima šest sveštenika, pet monaha i monahinja, iskušenik, jedan svršeni i tri mlada bogoslova na studijama. Devedesetih godina u našoj opštini pričešćivao se mali broj vjernika, a sada, tokom postova pred najveće hrišćanske pravoslavne praznike, pričešćuju se stotine, pa i preko hiljade duša”, piše u pismu zahvalnosti razriješenom episkopu SPC.

Vjernici su Filaretu zahvalni i što u gradu djecu riječi božijoj podučavaju dvije škole vjeronauke, što je sve više mladih u crkvi, što su ponovo neki domaćini počeli da slave krsne slave...

Bonus video: