Otvoren savjetodavni centar mreže Education USA

Stijepović tvrdi da je saradnja dvije države posebno intenzivirana u zadnjoj deceniji kada je u KIC-u otvoren Američki ugao
1 komentar(a)
Margaret En Uehara, Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Margaret En Uehara, Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.03.2015. 15:45h

Savjetodavni centar mreže Education USA, koji je danas otvoren u Podgorici, omogućiće đacima i studentima u Crnoj Gori besplatno i objektivno informisanje o povoljnom studiranju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), saopšteno je na otvaranju tog centra. Američka ambasadorka u Crnoj Gori, Margaret En Uehara i gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović otvorili su prvi Obrazovni savjetodavni centar mreže „Education USA“ u Crnoj Gori u okviru Američkog ugla u Kulturno informativnom centru „Budo Tomović“. „Otvaranjem ovog centra Crna Gora postaje dio globalne obrazovne mreže i, zajedno sa milionima drugim širom planete, može da učestvuje u razmjeni informacija i ima mogućnost da bude prisutna na američkim univerzitetima i koledžima“, poručio je Stijepović. Prema njegovim riječima, Podgorica je, otvaranjem savjetodavnog centra, učinila još jedan korak bliže evropskim i NATO integracijama i dokazala da je grad prepoznat kao grad u kom se njeguju evropske vrijednosti i u toj oblasti. „Ovo je prilika da naši mladi sugrađani provjere svoja znanja i mogućnosti na koledžima u Americi i na taj način afirmišu Crnu Goru, steknu nova znanja i doprinesu napretku i razvoju države“, rekao je Stijepović.

On tvrdi da je saradnja dvije države posebno intenzivirana u zadnjoj deceniji kada je u KIC-u otvoren Američki ugao čime je formalizovana saradnja Podgorice i SAD. „Time je veliki broj građana dobio priliku da se upozna sa tradicijom Amerike, da izučavaju engleski jezik, da se usavršavaju na visokoškolskim ustanovama u Americi i na taj način, pored naših država, i građani su dobili priliku da se približe i bolje razumiju“, smatra Stijepović. On je podsjetio da su diplomatski odnosi između SAD i Podgorice počeli prije 110 godina i da su to odnosi prijateljstva, saradnje, partnerstva i uzajamnog razumijevanja i poštovanja. „To su veoma bliski odnosi koji mogu da posluže kao primjer iako su te dvije države koji su geografski udaljene“, zaključio je Stijepović. Uehara je kazala da je, tokom 11 godina, Američki ugao u Podgorici približio dvije države i omogućio razmjenu znanja među građanima. Otvaranjem ovog centra, kako je kazala, saradnja se izdiže na novi nivo. Prema njenim riječima, strane kompanijama koje su zainteresovane da ulažu u Crnu Goru žele da dođu, ulažu i zapošljavaju radnike iz Crne Gore, ali, kako je navela, mnogo aplikanata nema vještine engleskog jezika, kritičkog razmišljanja i globalnog pogleda na svijet koji je neophodan na radnom mjestu danas. Uehara je poručila da sa „Education USA“ planiraju to da promijene.

Ona je podsjetila da je to globalna mreža od preko 400 obrazovanih savjetodavnih centara koju podržava Stej department. „Centar će ponuditi besplatne i objektivne informacije o američkim koledžima i univerzitetima“, kazala je Uehara. Ona je objasnila da će savjetnici centra pomoći učenicima i studentima da odluče koja je prava škola za njih i daće im savjete o traženju stipendija, pisanju prijava i prilagođavanju životu u SAD. Kako je navela Uehara, biće im na raspolaganju više resursa i informacijaa, a koordinatorka Američkog ugla, Anica Vujanović biće zvanična savjetnica tog centra. Ona je dodala da će, osim programa i prezentacija, Vujanović posjećivati škole širom Crne Gore i razgovarati sa učenicima o prilikama za studiranje u SAD. Uehara je kazala da je snaga dobrog obrazovanja jedna od najvećih na svijetu. Ona je dodala da je, kao bivša polaznica programa razmjene studenata, svjesna koliko iskustvo studiranja u inostranstvu može da promijeni osobu. Prema njenim riječima, tokom mjesec dana boravka u Crnoj Gori bila je impresionirana inteligencijom i potencijalom studenata i učenika. „Mnogi univerizeti u SAD bili bi oduševljeni da imaju više studenata iz CG na svojim programima“, poručila je Uehara.

Ona je rekla da je cilj centra da pomogne da studenti i fakulteti nađu jedni druge kako bi se taj cilj ostvario. Uehara je najavila da će 30. marta Američki ugao biti domaćin drugog sajma američkih fakulteta na kojem će iskustvo o studijama u SAD predstaviti američke diplomate i bivši studenti američkih fakulteta. Kako je navela, oni će dijeliti materijale o njihovim koledžima i univerzitetima i odgovaraće na pitanja o svom iskustvu. Uehara je objasnila da je cilj centra i da se odagnaju brojni strahovi đaka i studenata o cijeni studiranja u SAD. „Vidjećete da ima puno prilika za kvalitetno obrazovanje koje ne koštaju puno novca, a i mnogi univerziteti žele da povećaju raznolikost među studentima i bili bi uzbuđeni da imaju crnogorske predstavnike“, zaključila je Uehara.

Bonus video: