20 godina od NATO bombardovanja SRJ

Na meti su 24. marta bili kasarna "Milovan Šaranović" u Danilovgradu, vojni aerodrom u Golubovcima i radarsko-komunikacijski objekat Ratne mornarice Vojske Jugoslavije na Obosniku u Boki Kotorskoj. Crni dim se vio i sa Crnog rta kod Bara
5171 pregleda 37 komentar(a)
Bombardovanje postrojenja Naftne industrije Srbije (NIS) u Smederevu, Foto: BETAPHOTO/VLADIMIR GOGIC
Bombardovanje postrojenja Naftne industrije Srbije (NIS) u Smederevu, Foto: BETAPHOTO/VLADIMIR GOGIC
Ažurirano: 24.03.2019. 08:59h

Na današnji dan prije 20 godina počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u kojem je, za 11 nedjelja, prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.

Vlada Crne Gore je odbila da prihvati ratno stanje koje je Beograd proglasio sa NATO paktom. Ipak, neki od prvih projektila su pali na objekte na teritoriji Crne Gore.

Na meti su 24. marta bili kasarna "Milovan Šaranović" u Danilovgradu, vojni aerodrom u Golubovcima i radarsko-komunikacijski objekat Ratne mornarice Vojske Jugoslavije na Obosniku u Boki Kotorskoj. Crni dim se vio i sa Crnog rta kod Bara.

Tog dana je u kasarni u Danilovgradu poginuo vojnik Saša Stojić iz Beograda, a teže su povrijeđena dva vojnika, od kojih jedan na aerodromu Golubovci.

U bombardovanju SRJ koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, uslijedila je poslije neuspješnih pregovora o rješenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, nakon čega je uslijedilo povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Prema podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo oko 230.000 Srba i Roma, a vratilo se oko 800.000 izbjeglih Albanaca.

Dvadeseta godišnjica agresije biće obilježena danas nizom manifestacija posvećenih poginulima i polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenike stradalih.

Centralna manifestacija "Dan sjećanja na stradale u NATO agresiji" biće održana u Nišu, na glavnom gradskom Trgu kralja Milana.

Manifestaciji će prisustvovati i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a početak skupa je zakazan u 19.45, što je približno vrijeme kada su 1999. godine pale prve bombe na Jugoslaviju.

Istog dana u 10 časova, na brdu Straževica u Rakovici, biće odata počast poginulima u bombardovanju.

Vojni sindikat Srbije organizovaće takozvano narodno okupljanje u Kragujevcu, u 19 časova, pod nazivom "Da se zločin ne zaboravi".

Na skupu je najavljeno obraćanje i lidera tog sindikata Novice Antića, ratnog komandanta 3. raketnog diviziona 250. raketne brigade PVO Zoltana Danija, ruskog dobrovoljca iz Bitke na Košarama Alberta Andijeva i predsjednika Udruženja veterana Republike Srpske Duška Vukotića.

Prije toga, episkop šumadijski Jovan služiće parastos žrtvama, a na Pravnom fakultetu biće otvorena izložba fotografija koju će u Ruskoj dumi organizovati udruženje veterana i pripadnika ruskih bezbjednosnih službi okupljenih oko asocijacije "Boevo bratstvo".

Bonus video: