Strože kazne za mlade vozače

Novost je i da nova vozila do tri godine starosti više neće biti u obavezi da vrše tehnički pregled, tri godine od prve registracije
0 komentar(a)
zimske gume, lanci, Foto: Shutterstock.com
zimske gume, lanci, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.10.2014. 18:52h

Izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja predviđena je upotreba zimske opreme kada je put pokriven snijegom, ledom ili poledicom, a predložene su i niže novčane kazne za prekršaje, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

Vlada je danas utvrdila izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, kojima je uvedeno nekoliko novina.

Konjević je, nakon sjednice Vlade, saopštio da je izmjenama uvedena kategorija mladog vozača do 24 godine, za koje se uvode dodatna ograničenja brzine i nulta granica konzumiranja alkohola.

Mladi vozač u alkoholisanom stanju, po novoj zakonskoj odredbi može biti kažnjen sa do 60 dana zatvora.

Konjević je danas saopštio da je u svakoj trećoj saobraćajnoj nesreći u prošloj godini učestvovao vozač do 24 godine i da su, izmjenama zakona, rigorozniji prema toj kategoriji koja je, prema analizama, sklona najtežim prekršajima u saobraćaju.

Konjević je kazao da je dosta pažnje izazvala upotreba zimske opreme, i da prave promjene u odnosu na dosadašnje zakonsko rješenje koje je ukazivalo na obavezu za sva motorna vozila od 15. novembra do 30. marta moraju imati zimsku opremu.

Konjević je saopštio da su procijenili, analizirajući visinu kazni u regionu u odnosu na prosječne zarade u tim zemljama, da su naše kazne visoke i da se mogu smanjiti

"Odlučili da propišemo šta su zimski uslovi na putu i definišemo da je zimska oprema potrebna kad imamo takve uslove na putu, kad je put pokriven snijegom, ledom ili poledicom“, rekao je on.

Prema riječima Konjevića, period i djelove puteva na kojim je obavezna upotreba zimske opreme određivati Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) naredbom po prethodno pribavljenom mišljenju organa nadležnog za poslove u saobraćaju.

Konjević je saopštio da su procijenili, analizirajući visinu kazni u regionu u odnosu na prosječne zarade u tim zemljama, da su naše kazne visoke i da se mogu smanjiti.

„Da se ne poremeti ono što je svrha kažnjavanja u tom segmentu“.

Izmjenama je predviđeno da se svi prekšrajni postupci zbog konzumiranja alkohola, drogi ili drugih psihoaktivnih supstanci voditi po hitnom postupku, kako bi kazna bila brža za onog ko je izvršilac takvih prekršaja.

"Mladi vozač pod dejstvom opojnih droga, psihoaktivnih supstanci ili alkohola u koncentraciji od dva promila ili većoj koncentraciji neće moći da upravljaju vozilom i biće kažnjeni kaznom zatvora od 50-60 dana. Za ovaj prekršaj više se ne može izreći novčana kazna u prekršajnom postupku“, rekao je Konjević.

Definisana je i norma koja će riješiti zahtjeve osoba sa invaliditetom – osobe sa 80 odsto ili više tjelesnog invaliditeta, kojima je utvrđena nesposobnost donjih ekstremiteta za 60 ili više odsto, mogu obilježiti vozilo znakom pristupačnosti, a opština će biti dužna da obezbijedi mjesto za besplatno parkiranje vozila sa tim znakom.

"Mladi vozač pod dejstvom opojnih droga, psihoaktivnih supstanci ili alkohola u koncentraciji od dva promila ili većoj koncentraciji neće moći da upravljaju vozilom i biće kažnjeni kaznom zatvora od 50-60 dana. Za ovaj prekršaj više se ne može izreći novčana kazna u prekršajnom postupku“

"Nova vozila do tri godine starosti više neće biti u obavezi da vrše tehnički pregled, tri godine od prve registracije, ukoliko nijesu učestvovala u saobraćajnoj nezgodi“, rekao je Konjević.

Predviđeno je i da pravna i fizička lica, osim što zahtjev za registraciju vozila podnose preko stanica za tehnički pregled, na istom mjestu mogu preuzeti saobraćajnu dozvolu, registarsku naljepnicu i tablice.

Izmjenama Zakona predviđena je i mogućnost da vozač, dok čeka izdavanje saobraćajne dozvole, može upravljati vozilom sa potvrdom o podnesenom zahtjevu za registraciju vozila do 30 dana od izdavanja.

Predviđeno je i da pravna i fizička lica, osim što zahtjev za registraciju vozila podnose preko stanica za tehnički pregled, na istom mjestu mogu preuzeti saobraćajnu dozvolu, registarsku naljepnicu i tablice

Vlada je danas prihvatila i predlog MUP-a da se obezbijedi novac za prijem 58 svršenih polaznika Policijske akademije u Danilovgradu iz pete i šeste generacije.

"Iznos od 350 hiljada eura koji je potreban za njihov rad u svojstvu pripadnika u Upravi policije obezbijedili su MUP i Ministarstvo prosvjete i brzo će, nakon usvajanja informacije, biti raspisan konkurs za 58 koji su završili školovanje 2013. i 2014. godine“, kazao je Konjević.

Bonus video: