Političari vratili dio krvi koju “piju” narodu

Konstatovano je da je dobro da su „političari napokon narodu vratili malo krvi štu mu je piju već dvadesetak godina“, kao i da je „logično što su članovi vladajućih DPS i SDP bili brojniji donatori od opozicionara, jer je vlast ipak mast“
76 pregleda 12 komentar(a)
akcija davanja krvi, Foto: Siniša Luković
akcija davanja krvi, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 22.10.2014. 13:21h

Opština Tivat danas je u saradnji sa Zavodom za transfuziju Cre Gore – odjeljenje Risan i Crvenim krstom Tivta, sprovela prvu akciju dobrovoljnog davalaštva krvi, u kojoj su donatori bili zaposleni u organima lokalne uprave, kao i preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Opština.

U hvale vrijednoj akciji društvene odgovornosti prikupljeno je 20 doza najdragocjenije tečnosti, mada je duplo više odbornika, zaposlenih, rukovodilaca i činovnika opštine, te tivatskih JP i JU, izrazilo želju da da krv, ali neki od njih nisu mogli zadovoljiti stroge medicinske standarde koji su vladali na prethodnom ljekarskom pregledu.

Akcija koja se odvijala u sali za sastanke na drugom spratu zgrade Opštine, gdje je privremeno instalirana oprema za transfiziju, protekla je u vedrom raspoloženju uz stalnu razmjenu dosjetki i šala između političara i novinara koji su je pratili.

Naime, obostrano je konstatovano da je dobro da su „političari napokon narodu vratili malo krvi štu mu je piju već dvadesetak godina“, kao i da je „logično što su članovi vladajućih DPS i SDP bili brojniji donatori od opozicionara, jer je vlast ipak mast“.

Među onima koji su iskazali najveći vid humanosti darujući sopstvenu krv onome kome je neophodna, pored ostalih, bili su direktorica Turističke organizacije Tivat Bernarda Moškov, direktorica Direkcije za imovinu Opštine Tivat Rita Mitrović, sekretarka SO Tivat Ana Matijević, sekretar Sekretarijata za informacione sisteme i zajedničke poslove Opštine Tivat Goran Božović, te odbornici u lokalnom parlamentu Mileta Rabrenović (DPS), Milinko Papović (SNP), Vladimir Arsić (PzP) i Dragan Laković (DPS).

"Lokalna samouprava po prirodi posla postoji radi društvene zajednice, radi građana, radi društveno odgovornog ponašanja. Međutim, ima tu još puno mogućnosti za akcije koje se mogu organizovati samoinicijativno i koje nisu propisane zakonom, a u oblasti su društveno odgovornog poslovanja. Jedna od njih je i ova humana akcija. Uloga medija je svakako vrlo bitna u ovoj priči jer je važno isticati i promovisati pozitivne vrijednosti i društveno odgovorno ponašanje bilo da dolazi od pojedinaca, bilo od organizacija, bez obzira kojom djelatnošću da se bave," kazao je idejni tvorac ove akcije, sekretar za informacione sisteme i zajedničke poslove Opštine Tivat Goran Božović (DPS). On je prvi “probio led” i legao na sto za davaoce, a ubrzo su mu se pridružili i ostali dobrovoljni davaoci iz sistema lokalne uprave najmanjeg bokeljskog grada koji su svi nakon toga,počašćeni sendvičem i sokom, a po zakonu su dobili i slobodan dan.

Božović je "probio led"

Današnje davanje krvi bilo je čak 102-gi put u njegovom životu da je najdragocjeniju tečnost donirao pomoćnik direktora OŠ “Drago Milović” i odbornik DPS u SO Tivat Mileta Rabrenović. Ovaj vitalni 66-godišnjak imao je malo problema da ubijedi revnosnu doktoricu na ljekarskom pregledu da je protekao minimalni rok od tri mjeseca od momenta kada je prethodni put dao krv, ali je bez oklijevanja legao na sto, i iz desne ruke brzo napunio kesu sa propisanom maksimalnom dozom.

“Mislim da je davalaštvo krvi najhumaniji gest jer drugom čovjeku koji je u nevolji, darujete dio sebe i svog organizma. Ovo je evo 102-gi put da dajem krv, ne valja se stati na onim neparnim brojevima,” šeretski dodaje Mileta koji je krv prvi put dao još kao 17-godišnjak, obmanjujući ljekare da je punoljetan jer je krv trebala jednoj povrijeđenoj djevojci u njegovom rodnom Mojkovcu. Rabrenović je dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada za dobrovoljnodavalaštvo krvi, a ističe da nikada u životu nije iskoristio slobodan dan na koji po zakonu ima pravo nakom davanja krvi i da nijednom zbog toga nije izostao sa posla.

“Čak i tokom služenja vojske sam pet puta dao krv i na osnovu toga imao pravo da se “skinem” iz vojske i kuće odem deset dana ranije,ali to nisam učinio već sam do kraja ostao sa svojim klasnim drugovima,” istakao je Rabrenović koji je danas, u zgradu Opštine Tivat došao prije svih, čak i prije transfuzionog osoblja.

Bonus video: