Odbor: Prioritet MUP-a da rasvijetli brojna ubistva, ali i napade na novinare

“Imajući u vidu povećanje broja razbojništava i krivičnih djela podmetanjem eksplozivnih naprava i požarima, a posebno napada na novinare i imovinu medija, Odbor insistira na nastavku preduzimanja mjera i radnji na rasvjetljavanju ovih krivičnih djela i preventivnom djelovanju u ovoj oblasti”, navodi se u zaključcima
5 komentar(a)
Odbor za bezbjednost i odbranu, Foto: Boris Pejović
Odbor za bezbjednost i odbranu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.10.2014. 11:19h

Odbor za bezbjednost i odbranu smatra da prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) treba da budu aktivnosti rasvjetljavanja krivičnih djela ubistava izvršenih u prethodnom periodu, koje imaju za cilj unapređenje efikasnosti ovog segmenta bezbjednosti.

To se navodi u zaključcima dostavljenim parlamentu, na osnovu rasprave na septebarskoj sjednici Odbora o prošlogodišnjem radu MUP-a.

“Imajući u vidu povećanje broja razbojništava i krivičnih djela podmetanjem eksplozivnih naprava i požarima, a posebno napada na novinare i imovinu medija, Odbor insistira na nastavku preduzimanja mjera i radnji na rasvjetljavanju ovih krivičnih djela i preventivnom djelovanju u ovoj oblasti”, navodi se u zaključcima.

Odbor je zatražio unapređenje efikasnosti u inciranju i sprovodenju finansijskih istraga i formiranje posebne jedinice za finansijske istrage sa ciljem kontinuiranog i efektivnog praćenja ove oblasti.

“Zbog značajnog učešća maloljetnika u vršenju krivičnih djela, neophodne su preventivne mjere i radnje radi sprečavanja i suzbijanja kriminaliteta, prekršaja i drugih nezakonitih ponašanja u ovom segmentu”, navodi se u zaključcima.

Odbor smatra da je neophodno jačanje kapaciteta Odjeljenja za unutrašnju kontrolu rada policije i efikasnije suzbijanje krivičnog djela zelenaštvo.

Odbor je, na septembarskoj sjednici, podržao nastavak rada na unapređenju i harmonizaciji normativnog okvira sa pravnim međunarodnim standardima i praksom i sprovodenju aktivnosti predviđenih Godišnjim nacionalnim programom.

Članovi tog skupštinskog tijela su podržali izradu Procjene opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Cmoj Gori, koja predstavlja osnov za planiranje i preduzimanje mjera u toj oblasti.

Odbor je konstatovao da je prošle godine unaprijeđena saradnja u svim segmentima sa policijama regiona i drugih država, kao i sa medunarodnim organizacijama i bezbjednosnim agencijama.

“Posebno vainim je ocijenjeno je sprovođenje zajedničkih istraga u složenim predmetima organizovanog kriminala, potpisivanje sporazuma o saradnji i realizacija projekata u cilju postizanja konkretnih rezultata i veće efikasnosti u radu i doprinosu ukupnoj bezbjednosti u regionu”, kaže se u zaključcima.

Bonus video: