Četiri ministra protiv plana da se kod KAP-a odlaže opasni otpad

Prema informaciji “Vijesti”, protiv su glasali Slavoljub Stijepović, Milica Pejanović - Đurišić, Raško Konjević i Ivan Brajović
51 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2014. 06:31h

To što je Vlada na prošlonedjeljnoj sjednici raspravljala o predlogu da se u krugu KAP-a izgradi postrojenje za tretiranje opasnog otpada, ne znači da je donijeta odluka da će taj projekat biti realizovan, kazao je za “Vijesti” direktor Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj u Ministarstvu održivog razvoja Siniša Stanković.

Vlada je prošle sedmice razmatrala informaciju o rezultatima pregovora sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za projekat "Upravljanja industrijskim otpadom i čišćenja u Crnoj Gori”, kojom se između ostalog predviđaju sanacija crnih ekoloških tačaka u KAP-u, Brodogradilištu u Bijeloj, Deponiji pepela i flota.

U sanaciju bi, prema projektu, trebalo da bude uloženo preko 47 miliona eura, a u informaciji se kao najpovoljnije mjesto za odlaganje čvrstog otpada pominje krug KAP-a.

S obzirom na to da bi se postrojenje gradilo u neposrednoj blizini centra Podgorice, te da je projektom planirana i sanacija bazena crvenog mulja koji je, tokom stečajnog postupka u KAP-u, prodat kompaniji Politropus Alternative, ta tema je izazvala podjelu u Vladi.

Prema informaciji “Vijesti”, protiv su glasali ministri prosvjete Slavoljub Stijepović, odbrane Milica Pejanović - Đurišić, unutrašnjih poslova Raško Konjević i saobraćaja Ivan Brajović.

Stanković kaže da se u tumačenju informacije dostavljenoj Vladi “otišlo nekoliko koraka naprijed”.

“Moramo prvo uraditu studiju opravdanosti izgradnje postrojenja za tretman opasnog otpada. Moramo prvo saznati da li je opravdana izgradnja postrojenja ili treba tražiti neki drugi način za tretman te vrste otpada. Opasni otpad se za sada izvozi, a studija bi, između ostalog, trebalo da sadrži i analizu postojećih količina opasnog otpada i projekciju količina opasnog otpada koji će se proizvesti u Crnoj Gori u narednom srednjoročnom i dugoročnom periodu. Vrijednost realizacije izgradnje objekta za tretman i/ili odlaganje opasnog otpada je izuzetno visoka, pa je neophodno da studija pokaže opravdanost njegove eventualne izgradnje”, kazao je Stanković.

S obzirom na činjenicu da su bazeni crvenog mulja prodati u stečajnom postupku KAP-a, u Vladinoj informaciji stoji da se “ta sredstva ne mogu prenijeti na novog vlasnika bazena”.

Kompanija Politropus Alternative, sa sjedištem u Tivtu, platila je 450.000 eura za bazen crvenog mulja i, uz to, za objekat bivšeg Instituta za istraživanje i razvoj aluminijuma i zemljište u Spužu. Kompanija je za bazen dala 100.000 eura, kako bi od mulja proizvodila materijale za građevinarstvo. Vlasnik te kompanije je Ukrajinac Roman Denkovič.

Ako se procijeni da nam treba deponija, KAP je najbolja lokacija

Prema riječima pomoćnika ministra uređenja prostora Siniše Stankovića, ukoliko bi se procijenilo da treba graditi deponiju opasnog otpada, prostor u krugu Kombinata aluminijuma bi bio vjerovatno pogodna lokacija, s obzirom na to da je Glavni grad donio odgovarajuću prostorno-plansku dokumentaciju.

“Tamo već postoji prostor na kome se tokom proteklih decenija odlagao čvrsti otpad iz fabrike, a menadžment Glavnog grada je predvidio da bi upravo zbog toga ta lokacija bila najbolje rješenje, ukoliko bi se nastavilo za proizvodnjom u Kombinatu alumijuma”, pojasnio je Siniša Stanković.

Galerija

Bonus video: