Klinički centar: Aparat za zračenje ponovo bio u kvaru

Uprava Kliničkog centra tvrdi da ne postoje liste čekanja na redioterapiji
236 pregleda 1 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Luka Zeković
Klinički centar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.07.2014. 07:35h

U Kliničkom centru Crne Gore u proteklih desetak dana oba aparata za zračenje pacijenata oboljelih od malignih bolesti bila su u kvaru, ali iz uprave tvrde da su u međuvremenu oba servisirana. Zbog toga ne postoje liste čekanja na radioterapiju i povremeni prekid u radu nekoliko dana ne utiče na terapijske procedure u navedenoj klinici.

Klinički centar Crne Gore posjeduje dva aparata za zračenje, Oncor proizvođača Siemens star 5 godina u okviru nove Klinike za onkologiju, te Clinac 600 Varian , star 14 godina u okviru stare Klinike za onkologiju.

"Oba aparata imaju potpisan servisni ugovor i svaki kvar se popravlja u roku od nekoliko dana", obasnili su.

Od 2011. godine KCCG je dobio novi savremeni aparat za zračenje koji se koristi zajedno sa starijim, koji se često kvario. Te godine kada je počeo sa radom novi aparat pacijenti su, zbog kvara starog, bili bez terapije nekoliko sedmica.

U Klinici za onkologiju postoji još jedan bunker za novi aparat za zračenje. Više puta se moglo čuti od upućenih u zdravstvo da bi najbolja solucija bila kupovina još jednog aparata za zračenje. Cijena takvog aparata je do nekoliko miliona eura, a bilo je najava da je moguće da bude dio donacije, ali nije poznato u kojoj su fazi te donacije.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović je kazao ranije da je u planu nabavka još jednog aparata, kojim bi se u potpunosti zadovoljile potrebe pacijenata oboljelih od malignih bolesti, čiji je broj u stalnom rastu.

Evropski standard je jedan akcelerator na oko 125.000 do 250.000 stanovnika.

Bonus video: