Bolovanja pod kontrolom posebne inspekcije

Pokazuje se trend pada bolovanja od 2007. do 2011. godini, a u 2012. i prošloj godini zabilježen je blagi porast
2 komentar(a)
Miodrag Radunović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Radunović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.07.2014. 12:21h

Predstavnici crnogorskih institucija potpisali su danas Protokol o saradnji kojim je predviđeno formiranje Komisije koja će se baviti zloupotrebama prava na bolovanje.

Protokol su potpisali predstavnici Ministarstava zdravlja i rada i socijalnog staranja, Unije poslodavaca, fondova za zdravstveno i penzijsko i invalidsko osiguranje, Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović kazao je da vjeruje da će, formiranjem Komisije koja će biti sastavljena od predstavnika svih institucija potpisnica Protokola, biti uveden red u izdavanje bolovanja.

Radunović je kazao da su osnovne indikacije zbog kojih se ide na bolovanje trudnoća, povrede, koštana oboljenja i duševni poremećaji

„Pokazuje se trend pada bolovanja od 2007. do 2011. godini, a u 2012. i prošloj godini zabilježen je blagi porast“, rekao je Radunović nakon potpisivanja Protokola.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini bilo je 9.720 slučajeva bolovanja, navodeći da je je to manje u odnosu na 2012. godinu, ali da je povećan broj izgubljenih dana.

„Prošle godine je bilo 881 hiljada izgubljenih dana po osnovu bolovanja, 60 hiljada dana više nego u 2012 godini“, naveo je Radunović.

On je kazao da su osnovne indikacije zbog kojih se ide na bolovanje trudnoća, povrede, koštana oboljenja i duševni poremećaji.

Radunović je rekao da je, u prošloj godini, Fond za zdravstveno osiguranje isplatio refunudaciju blizu pet miliona eura, milion više u odnosu na 2012. godinu.

„Došlo je do ozbiljne finansijske discipline. Poslodavci su počeli da uplaćuju doprinose za zdravstveno osugarnje za zaposlene, i nakon uplaćivanja doprinosa stekli su se uslovi za refundaciju“, objasnio je Radunović.

Kako je ocijenio, Komisija koja će biti formirana, dovešće do unapređenja regulative za kontrolu privremene spriječenosti za rad.

„Vjerujem da će ova Komisija uspjeti da napravi kavlitetnu analizu bolovanja do 30 dana, jer to nam je i dalje nepoznanica“, kazao je Radunović.

Bošković: Spriječenost za rad dosta konfuzno

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković rekao je da je pitanje spriječenosti za rad stvaralo dosta konfuzije i dilema u odnosu poslodavac-zaposleni, jer je, kako je naveo, nerijetko korištena na način na koji to nije propisano ni zakonom niti predviđeno moralnim načelima.

„Mogu misliti kako je to kod poslodavaca, kad smo mi u ministarstvima imali nekoliko primjera gdje se to na najbrutalniji način zloupotrebljavalo. Imali smo osobe koje danas uzmu bolovanje, a sjutra idu na krstarenja ili na daleka putovanja“, naveo je Bošković.

Predsjednik Unije poslodavaca Predrag Mitrović podsjetio je da je bolovanje bila velika biznis barijera poslodavcima, na koje su, kako je naveo, sve ankete proteklih godina pokazivale koliki je to problem.

„Na kraju smo se razumjeli da, ne samo da poslodavcima to čini problem, već i sindikatima pa i čitavom društvu“, kazao je Mitrović.

On je poručio da dio administracije u zdravstvu više neće biti u mogućnosti da pravi takve probleme i da daje „lažna“ bolovanja, „jer će se to svesti na najmanju mjeru“.

Interes sindikata da se zaštite radnici

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković rekao je da je interes Unije da zaštiti sve radnike koji, zbog zloupotrebe bolovanja, moraju da preuzmu obaveze svojih kolega.

On je najavio inicijativu koja će spriječiti zloupotrebu korišćenja prava na slobodan dan.

Na pitanje novinara kako bi Komisija trebalo da radi i da li će se baviti pojedinačnim slučajevima, Bošković je rekao da se to tijelo neće baviti posebnim slučajevima, već će, kako je naveo, tražiti sistemsko rješenje.

Bonus video: