Opština Budva obnavlja i spomenik srpskom kralju Petru

I dok gradonačelnik Pljevalja Mirko Đačić planira da preimenuje tamošnju glavnu gradsku ulicu koja nosi ime ovog srpskog kralja, u Budvi gradska uprava uoči obilježavanja 100 godina oslobođenja grada uređuje i sanira sve spomenike koji su posvećeni tom datumu
288 pregleda 67 komentar(a)
Spomenik kralju Petru I, Foto: Vuk Lajović
Spomenik kralju Petru I, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 30.08.2018. 07:06h

Opština Budva raspisla je juče tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji će u gradskom parku restaurirati spomenik posvećen srpskom kralju Petru I Karađorđeviću.

Spomenik je u ovom trenutku praktično nevidljiv i nalazi se u okviru improvizovane fontane, a malo ko od posjetilaca uopšte i zna za ovo spomen obilježje. Opština je, kako se navodi u javnom pozivu u koji su “Vijesti” imale uvid, za sanaciju opredijelila 5.000 eura a predviđeno je čišćenje spomenika, manji konzervatorski radovi, uređenje okolnog terena kao i postavljanje informativne table.

Rok završetka radova je deset dana od zaključenja ugovora.

I dok gradonačelnik Pljevalja Mirko Đačić planira da preimenuje tamošnju glavnu gradsku ulicu koja nosi ime ovog srpskog kralja, u Budvi gradska uprava uoči obilježavanja 100 godina oslobođenja grada (8. novembar) uređuje i sanira sve spomenike koji su posvećeni tom datumu.

Prije više od pola godine očišćena je spomen-ploča na starogradskim bedemima posvećena srpskim oslobodiocima Budve. Spomen-ploča, postavljena iznad Veljih vrata Staroga grada, godinama izaziva kontroverze zbog istorijskih podataka koje zvanična Crna Gora osporava.

Na tabli koja je iznad glavnih vrata u Stari grad postavljena 1931. piše: “Na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne srpske vojske koja poslije junačnih pobjeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. postavlja Opština Budva“.

Iznad tog natpisa uklesane su riječi Petra Petrovića Njegoša„Pokolenja, djela sude...“.

Istorijska vjerodostojnost riječi uklesanih odmah iznad venecijanskog lava koji tu stoji vjekovima podijelio je političku i stručnu javnost u Budvi.

Do prave bure je došlo u martu, kada su grad preplavili bilbordi sa slikama srpske vojske koja je oslobodila Budvu. Bilborde je postavio Odbor za proslavu jubileja 100 godina od oslobođenja Budve u Prvom svjetskom ratu 1918-2018. a to je odmah izvalo reakciju Vlade i Tužilaštva, jer istorijski podaci na koji se poziva Odbor, kako tvrde u državi, ne odgovaraju istini.

Najnovija odluka Opština Budva o sanaciji spomenika Petru I Karađorđeviću događa se uoči sjutrašnjeg gostovanja srpskog akademika Matije Bećkovića na festivalu književnosti „Ćirilicom“ koji organizuje budvanska Biblioteka. Bećkovićevo poetsko veče je već izazvalo buru u javnosti i oštre rekacije brojnih partija, imajući u vidu jasne političke stavove koje godinama iskazuje o državi Crnoj Gori, njenom jeziku, crkvi, ulasku u NATO.

Karađorđevići traže da im se vrati imovina širom Crne Gore

Kraljevska porodica Karađorđević više od deceniju vodi bitku za povraćaj svoje imovine u Crnoj Gori.

Prestolonasljednik Aleksandar II Karađorđević i njegova supruga Katarina podnijeli su zahtjve za restituciju da im se vrati Vila Miločer, te kompleks Miločerskog parka u okviru koga je izgrađen i hotel „Kraljičina plaža“, a traže i zemlju na ostrvu Sveti Stefan.

U katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine u novembru prošle godine upisana je na ovu atraktivnu imovinu zabilježba restitucije.

Karađorđevići u Crnoj Gori potražuju i plac sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju i dvorac “Ljeskovac” na Rijeci Crnojevića.

Bonus video: