UNICEF: 69 odsto roditelja koristi neki od nasilnih načina disciplinovanja

"Takvi podaci izazivaju zabrinutost, jer nasilni načini disciplinovanja djece utiču da dijete ima loš stav o sebi"
5 komentar(a)
porodica, djeca, roditelji, Foto: Shutterstock
porodica, djeca, roditelji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.06.2014. 11:48h

UNICEF-ovo Istraživanje višestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece u Crnoj Gori sprovedeno 2013. godine pokazalo je da čak 69 odsto roditelja u Crnoj Gori koristi neki od nasilnih načina disciplinovanja. Svega 16% roditelja nenasilne metode disciplinovanja djece uzrasta od 1-14 godina.

Prema nalazima ovog istraživanja, stanje je slično i u romskim naseljima, gdje 11% roditelja koristi nenansilne metode, a 64% njih pribjegava nekim nasilnim načinima disciplinovanja djece.

"Takvi podaci izazivaju zabrinutost, jer nasilni načini disciplinovanja djece utiču da dijete ima loš stav o sebi; podrivaju samopouzdanje i samopoštovanje djeteta; dovode do negativnih osjećanja prema roditelju koji koristi nasilne metode disciplinovanja, te narušavaju povjerenje koje dijete ima u roditelja", saopšteno je iz UNICEF-a.

Istraživanje pokazuje da još uvijek postoje određene oblasti u kojima je potrebno ostvariti napredak, a koje se odnose na razvoj djece u ranom djetinjstvu, dječju zaštitu, obrazovanje i zdravlje, na što ukazuju i sljedeći podaci:

  • Iako je majčino mlijeko najbolji način ishrane bebe tokom prvih šest mjeseci života, samo 17% djece tog uzrasta u Crnoj Gori se isključivo hrani majčinim mlijekom. Taj je procenat još niži u romskim naseljima, gdje iznosi svega 14%.
  • Manje od polovine djece u Crnoj Gori uzrasta od 35-59 mjeseci (40%) pohađa vrtiće. Taj procenat je još niži u romskim naseljima – tek 19%. To je podatak koji zabrinjava, jer uspjeh djece u školi zavisi od socijalnih, emotivnih i kognitivnih vještina koje djeca razvijaju u prvih šest godina života, a predškolsko obrazovanje to djelotvorno podstiče.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks će sa ministrom vanjskih poslova Igorom Lukšićem i direktoricom Zavoda za statistiku Crne Gore Gordanom Radojević predstavće ključne nalaze Istraživanja u ponedjeljak, 16. juna u 11 sati,u Eko zgradi Ujedinjenih nacija.

U okviru ovog istraživanja, koje je Monstat sproveo uz podršku UNICEF-a, ispitano je ukupno 4.052 domaćinstva u čitavoj zemlji i dodatnih 615 domaćinstava u romskim naseljima.

Bonus video: