Jovanić položio zakletvu

Jovanićevo ime pominjano je u istrazi pljačke kase Vrhovnog suda u vrijeme dok je na njegovom čelu bio Ratko Vukotić, ali on nikada nije bio pod istragom
382 pregleda 6 komentar(a)
Blažo Jovanić, Foto: Savo Prelević
Blažo Jovanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.04.2014. 15:22h

Bivši sudija podgoričkog Osnovnog suda Blažo Jovanić položio je zakletvu kao predsjednik Privrednog suda u Podgorici.

Polažući je zakletvu Jovanić je kazao da će tu funkciju obavljati u skladu sa Ustavom i zakonom.

Pored njega, to su na sjednici Sudskog savjeta, učinili i ponovo izabrani predsjednici osnovnih sudova u Podgorici, Kotoru, Rožajama i Plavu Zoran Radović, Branko Vučković, Zahit Camić i Hilmija Sujković.

Predsjednica Sudskog savjeta i Vrhovnog suda Vesna Medenica napomenula je da će u Privrednom sudu krajem godine doći do centralicaije, pa će sud u Podgorici biti jedini te namjene u državi.

"Privredni sudovi su prošle godine radili dobro ali ne dovoljno, jer je 50 odsto parnica ostalo nezavršeno, ostavljani su dugi rokovi u stečanim procedurama, odluke su često vraćane sa viših instanci. Jovanić se svojim radom nametnuo kao dobar sudija, a i Sudski savjet se odlučio za njega, nakon njegovog predstavljanja plana i programa kako će postupiti i šta će mu biti prioriteti", kazala je Medenica.

Ona je kazala da očekuje rezultate već nakon godinu dana mandata Jovanića, i da ne sumnja da će do njih i doći.

"Sada kada imamo veliki problema zaštiote stranih investicija, tužbe sa velikim potraživanjima, Privredni sud ima vrlo znnačajnu ulogu u pregovaračkom procesu", kazala je ona.

Medenica je napomenula da su Radović, Vučković, Camić i Sujković svojim dosadašnjim radom dokazali da zaslužuju da opet budu imenovani na čelna mjesta sudova.

Kazala je da je Osnovni sud u Rožajama jedan od najboljih u skoro svakoj izvještajnoj godini, sud u Plavu da je dobro organizovan, dok je sud u Podgorici, uprkos problemima prije tri, četiri godine, sada dobar sud. Iako nema otvorenih problema ni u sudu u Kotoru, Medenica je mišljenja da će Vučkoviću ovaj mandat biti teži, i da će biti potreban veliki rad, posebno kada je u pitanju suđenje u razumnom roku.

Zakletvu su položile i nove sutkinje u osnovnim sudovima u Danilovgradu i Herceg Novom, Sonja Keković i Dijana Dragišić. Keković je prethodno bila savjetsniva u Višem sudu u Podgorici, dok je Dragišić bila savjetnica u podgoričkom Osnovnom sudu.

Jovanović važi za osobu blisku familiji Đukanović

Jovanićevo ime pominjano je u istrazi pljačke kase Vrhovnog suda u vrijeme dok je na njegovom čelu bio Ratko Vukotić, ali on nikada nije bio pod istragom, iako je bio obuhvaćen policijskom krivičnom prijavom.

Jovanić je, kao šef kabineta Vukotića, imao deponovan potpis u državnom trezoru, iako mu je bila prestala funkcija šefa kabineta. Iako je oko 200.000 eura nelegalno podizano, on je tvrdio da sa tim nema ništa i da je potpis falsifikovan.

Pod sumnjom je bio i Vukotić, ali Vesna Medenica, kao tadašnja vrhovna državna tužiteljka nije dobila političku podršku da se istraga pokrene i protiv njega. Medenica je na čelu Sudskog savjeta koji je juče predložio Jovanića za jednu od najvažnijih funkcija u pravosuđu.

Jovanić važi za osobu blisku familiji Đukanović, čiji brat Boro Jovanić je bio vozač Aca Đukanovića. On je osuđen za primanje mita kao carinik.

Blažo Jovanić izrekao je niz presuda, koje su javno osporavane. Po njegovoj odluci država treba da isplati “Lutriji” i “Džek potu”, čiji su vlasnici Sava Grbović i Branislav-Brano Mićunović, više od dva miliona eura zbog navodnog nezakonitog postupanja.

Osudio je i nedjeljnik “Monitor” po tužbi Stanka Subotića, kao i “Vijesti” jer su objavile autorski tekst Nebojše Medojevića o privatizaciji nikšićke Željezare. Spisak takvih presuda po tužbi osoba bliskih vrhu DPS nije kratak.

Racionalizacijom sudske mreže predviđeno je da za privredne predmete postoji samo jedan sud i to u Podgorici. Neočekivano imenovanje Jovanića juče su dobro upućeni objašnjavali rastom broja parnica u Privrednom sudu u posljednjoj godini, koje su se direktno ticale članova i poslova uže familije Đukanovića.

Od više pokrenutih sporova samo je Aco Đukanović, kao treći po veličini akcionar Rudnika uglja, uspio tokom protekle godine da izbori pravosnažnu presudu protiv pljevaljske kompanije.

Sve ostale parnice članova vladajuće familije u ovom sudu su bile pod velikim znakom pitanja sa teškim izgledima u povoljan ishod. Prošle godine trajao je maratonski spor Prve banke protiv Eurofonda, koji je po sličnom osnovu (nezakonito skinutih 1,6 miliona eura sa računa) u Osnovnom sudu dobio spor protiv Đukanovićeve banke.

Jagodinska firma Feman, u vlasništvu poslanika Skupštine Srbije Miodraga Nikolića tužila je Prvu banku od koje već četiri godine traži 17.000 eura plus 6.000 kamate zbog nezakonito skinutog novca prilikom prodaje akcija EPCG. CKB je poveo sudski spor protiv firme “Sublajm developments” u vlasništvu Edina Kolarevića, sina premijerove sestre Ane Kolarević, zbog nevraćenog kredita u iznosu od oko 2,5 miliona eura.

Prva banka i Mehmed-Meša Kolarević, bivši zet Đukanovića vode sudski spor i međusobno potražuju 77.000 eura. Privredni sud odlučuje i o sporovima firme “Bepler end Džejkobson” protiv Kazina Avala, omiljene kockarnice Aca Đukanovića.

Bonus video: