Kuća i asfalt za siguran glas u Podgorici

Nejasno je ko asfaltira, ali na kamionu piše „Javno komunalno preduzeće Podgorica”
176 pregleda 34 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2014. 18:35h

Divlja gradnja i krađa državnog zemljišta procvjetala je uoči izbora i na istočnoj strani Malog brda u Podgorici, a ubrzano se i asfaltiraju putevi do kuća, koje niču kao pečurke nakon kiše.

Nejasno je ko i o čijem trošku asfaltira ulice do kuća divljih graditelja, ali su reporteri “Vijesti” juče vidjeli da na vratima jednog kamiona, natovarenog asfaltom, piše: “Javno-komunalno preduzeće Podgorica”.

To preduzeće, međutim, odavno ne postoji, ali mještani sumnjaju da nadležne gradske službe i te kako stoje iza asfaltiranja i da, u najmanju ruku, žmure pred divljom gradnjom.

Reporteri “Vijesti” vidjeli su juče svježi asfalt na putevima koji vode do nedavno izgrađenih kuća na državnom zemljištu. Jedna od njih, iza auto-servisa “Zeta”, bila je nasuta i spremna za asfaltiranje, a tu je bilo i desetak radnika, koji nijesu željeli da govore o poslu.

U obližnjoj Ulici Đura Čagorovića, bio je parkiran kamion sa asfaltom, valjak i mašina za asfaltiranje. Na kamionu, registarskih oznaka PG EN675, pisalo je “Javno-komunalno preduzeće Podgorica”.

Na Malom brdu radi na desetine mješalica

Mještani tvrde da je riječ o uobičajenom asfaltiranju uoči izbora i da su, samo u protekla dva dana, asfaltirane dvije ulice koje vode do bespravno podignutih kuća.

Više njih, insistirajući na anonimnosti, tvrdi da je u posljednjih mjesec dana počela gradnja desetak kuća na državnom zemljištu.

Jedan od mještana kazao je da su “starosjedioci” taj dio Malog brda čuvali za ispašu stoku i da tu, do prije mjesec, nije bilo nijedne kuće.

“Grade kada prži sunce i kada je kiša i vjetar, neko im je dao rok da završe... Na nekoliko mjesta su posjekli borove, kako bi napravili put”, kazao je.

Iz Uprave za inspekcijske poslove, u okviru koje je i Građevinska inspekcija, juče nijesu mogli da odgovore na pitanja o divljoj gradnji na Malom brdu.

Reporteri “Vijesti” vidjeli su juče desetak kuća na kojima se uveliko radilo.

Vlasnici nijesu željeli da pričaju ko im je dozvolio da grade na državnom zemljištu i odgovore na sumnje mještana da se placevi u kršu prodaju i za nekoliko stotina eura

Vlasnici nijesu željeli da pričaju ko im je dozvolio da grade na državnom zemljištu i odgovore na sumnje mještana da se placevi u kršu prodaju i za nekoliko stotina eura.

Dok su miješali malter, dvojica radnika samo su odmahnuli reporterima, ne željevši da pričaju o tome.

Njihov komšija, u radnom odijelu i sa lopatom u ruci, odgovorio je da “nema pojma” da li obližnje kuće imaju građevinsku dozvolu i od koga su kupljeni placevi.

Vremešni mještanin Vranjskih njiva, koji tvrdi da je prije četrdeset godina kupio imanje u podnožju Malog brda, kazao je da će se ubrzo spojiti sa Vranićima, aludirajući na gradnju.

Istakao je da samo želi da zakon bude jednak za sve i uvijek.

Reporteri “Vijesti” prije nedjelju dana su obišli Malo brdo, Kakaricku goru i Park šumu u Zagoriču, poznata nelegalna naselja, u kojima se uveliko gradi.

Odlazeći gradonačelnik Miomir Mugoša rekao je ranije da vlast “prati situaciju” kada je riječ o divljoj gradnji.

Nacrtom zakona o legalizaciji iz 2012. godine, koji je usvojila Vlada, ali još nije ugledao svjetlost dana, predviđeno je da se svi vlasnici nelegalno sagrađenih objekata prijave lokalnim vlastima, kako kako bi započeli proces legalizacije...

Novi asfalt za nelegalne kuće u naselju Vranići

Iz Uprave za nekretnine ranije su saopštili da je na teritoriji Glavnog grada na državnom zemljištu registrovano čak oko osam hiljada nelegalno izgrađenih objekata.

Asfaltira se širom grada, i po nalogu uticajnih DPS-ovaca

Već mjesec dana u toku je ubrzano asfaltiranje ulica, čak i najkraćih, i u najzabačenijim djelovima prigradskih naselja. Svježi asfalt može se vidjeti od Donje i Gornje Gorice, sve do Konika i Zlatice, a nejasno je ko i po čijem nalogu izvodi radove.

Više izvora “Vijesti” tvrdi da petnaestak radnika bukvalno asfaltira sve što im se kaže. Navodno, riječ je o radnicima jednog privatnog preduzeća, koje se povezuje sa ljudima u vlasti...

Dobro upućeni u taj posao pojasnili su da se ulice asfaltiraju po nalogu predsjednika mjesnih zajednica, a u mnogim slučajevima i nakon intervencija uglednijih stanovnika, po pravilu provjerenih DPS-ovaca. “Vijesti” znaju za barem dva slučaja u kojima je asfalt stigao nakon takvih intervencija, uprkos zahtjevima koje su mještani mnogo ranije podnosili mjesnim zajednicama.

Nejasno je ko finansira asfaltiranje, s obzirom na to da je uobičajena praksa da mještani samo hranom i pićem počaste radnike.

Reporteri “Vijesti” vidjeli su juče tri kamiona puna asfalta koji su iz kružnog toka u Moskovskoj ulici skrenuli ka Malom brdu.

Galerija

Bonus video: