Nikšić: Konzervatorski radovi na 21 spomen obilježju

“Konzervatorski radovi počeće vrlo brzo i na dva značajna kulturna dobra Carev most i Most na Moštanici, za koje se rade projekti”
95 pregleda 1 komentar(a)
Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 31.03.2014. 16:50h

U Nikšiću će tokom aprila i maja biti obavljeni konzervatorski radovi na 21 spomen obilježju iz bliže i dalje istorije Crne Gore, dok će do kraja godine biti okončana obnova još 15 kulturnih dobara.

Pomoćnik direktora Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, Željko Čelebić ocijenio je da se do sada nije posvećivala značajnija pažnja na zaštiti spomen obilježja i istakao da će na njihovoj konzervaciji raditi oko 15 stručnjaka, kako bi zasijali sjajem koji i zaslužuju.

“Konzervatorski radovi počeće vrlo brzo i na dva značajna kulturna dobra Carev most i Most na Moštanici, za koje se rade projekti”, najavio je Čelebić na konferenciji za novinare u Nikšiću, na kojoj je prezentovan aprilski repertoar Vladinog Programa za podršku razvoja kulture.

Predviđeno je da aprilsku kulturnu ponudu u Nikšiću čini 27 programa sa četiri izložbe, sedam pozorišnih predstava sa osam izvođenja, sedam filmskih projekcija, po tri koncerta, promocije knjiga i autorske večeri.

Početak repertoara ozvaničiće sjutra predstava Tigar, Kraljevskog pozorišta Zetski dom, čiju režiju potpisuje Petar Pejaković.

U okviru Vladinog programa u aprilu će u Nikšiću biti održana tri muzička događaja, među kojima klavirski recital mladih talentovanih umjetnika iz Crne Gore kao i persionistički duo briljantnih izvođača na udaraljkama, koji će pokazati sve mogućnosti instrumenata koji su u svijetu davno uvršteni u solističke i one koncertnog tipa.

Direktorka Muzičke škole "Dara Čokorilo" u Nikšiću, Vjera Vuković, preporučila je i koncert kojim će se završiti aprilski repertoar, a koji će biti održan povodom Dana džeza na tvrđavi Bedem.

Umjetnički direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović podsjetio je na tužnu sudbinu bioskopa u Nikšiću i najavio da će publika u aprilu moći pogledati filmske klasike, koji su i danas aktuelni.

Martinović je ukazao da Program podrške treba da doprinese unutrašnjem preobražaju, a ne samo "promjeni krvi" u institucijama koja je, doda je, uvijek dobro došla.

"Već i da se na neki način angažuju ono što oni zapravo i jesu potencijali grada, u kome se bio izgubio odnos da se treba ulagati u kulturu“, rekao je on.

Glumica Kristina Stevović, koja tumači jedan od likova u Ženama koje čiste, predstavi sa aprilskog repertoara, nazvala je Vladin Program podrške Nikšiću „ pomoći povratka kulture kući“.

Izražavajući žaljenje što se Nikšiću dogodila situacija da mu treba program pomoći, Stevović je kazala da je najvažnije da grad nastavi da "pulsira" i nakon završetka projekta.

„Nikšić je grad iz koga je kultura i krenula, koji je dao toliko genija, a ima i najbolju pozorišnu publiku“, ocijenila je ona.

Direktor nikšićkog Centra za kulturu, Peko Nikčević, najavio je u aprilu više od desetak programa koji će realizovati u saradnji sa nacionalnim ustanovama sa kojima, ocijenio je, imaju izvanrednu saradnju.

Nikčević je saopštio da će, nakon renoviranja Muzeja, Centar za kulturu iz fonda Narodnog muzeja dobiti i prostoriju dinastije Petrović.

Program podrške razvoju kulture u Nikšiću, koji je pokrenula Vlada na inicijativu Ministarstva kulture, počeo je 3. marta, a riječ je o početku realizacije četvorogodišnjeg projekta, u okviru koga je samo u ovoj godini predviđeno oko 190 programa, koji treba da rezultiraju unapređenjem kulturnog života Nikšića.

U Vladin Program podrške oživljavanja kulture u Nikšiću uključene su sve gradske ustanove iz te oblasti stvaralaštva, kao i Narodni muzej, Muzički centar, Državni arhiv, Centralna biblioteka Đuarađ Crnojević, Crnogorsko narodno pozorište, Kraljevsko pozorište Zetski dom i Crnogorska kinoteka.

Bonus video: