Green Home: Pojačati nadzor u park šumama u Podgorici

Iz Green Home su kazali da, činjenica da se nelegalna sječa dešava skoro svakodnevno, govori da nadležni nijesu reagovali adekvatno, u prvom redu preventivno
101 pregleda 0 komentar(a)
sječa šuma, Foto: Luka Zeković
sječa šuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.01.2014. 13:39h

Nevladina organizacija Green Home pozvala je Komunalnu policiju da pojača nadzor u park šumama na teritoriji Glavnog grada, kako bi se preventivno djelovalao na sve izraženije i učestalije slučajeve nelegalne sječe borovih stabala na teritoriji Podgorice.

"Pored nedavnog slučaja sječe 55 zdravih stabala u dijelu Ćemovske šume uz magistralu prema Petrovcu, zadnjih dana je primijećena i sječa manjih razmjera i u šumama na Zlatici kao i u Ćemovskoj šumi u dijelu prema Tuzima", navodi se u saopštenje te organizacije.

Iz Green Home su kazali da, činjenica da se nelegalna sječa dešava skoro svakodnevno, govori da nadležni nijesu reagovali adekvatno, u prvom redu preventivno, kako bi se se spriječilo da do sječe dođe i da postojeći način rada i kontrole šumskih kompleksa nije dao željene rezultate.

"Umjesto zaustavljanja ove nelegalne aktivnosti svjedoci smo da se ona nastavlja svakodnevno, a da je rezultat dosadašnjeg rada nadležnih institucija utvrđivanje činjeničnog stanja nakon što se sječa dogodi i podnošenje krivičnih prijava protiv počinioca ili protiv NN lica. Ovakve ad hoc reakcije bez adekvatnog sistemskog okvira, daju sporadične i slabe rezultate", navodi se u saopštenju.

Iz Green Home su apelovali na nadležne inspekcijske organe i Komunalnu policiju da u ogrijevnoj sezoni tokom zimskog perioda poveća broj službenika koji bi svakodnevno obilazili šume i parkove na teritoriji Glavnog grada u namjeri da preventivno djeluju i spriječe nelegalne sječe.

"Da bi predložene akcije bile uspješno realizovane, potrebno je sprovesti pravovremeno planiranje nadzora i preventivnih radnji, kao i osnažiti saradnju svih društvenih aktera u kritičnim periodima. Samo na taj način se može očuvati šumski fond na području Glavnog grada jer je obnavljanje šuma veoma spor proces i štete koje se nelegalnom sječom i neadekvatnom zaštitim dešavaju su nenadoknadive u ekološkom i ekonomskom smislu", pojasnili su iz te organizacije.

Oni smatraju da je neophodno u narednom periodu uraditi i sanaciju i obnavljanje šmskog fonda u opožarenim i posječenim šumskim kompleksima na teritoriji Glavnog grada, u prvom redu Ćemovske šume, Zelenike i park šume Zlatica, koje su, dodali su, u zadnjih godinu čajno devastirane.

"Opšte je poznato da su šume izuzetno vrijedni i značajni ekosistemi sa aspekta proizvodnje kiseonika i smanjenja količine CO2 koje apsorbuju, smanjujući efekte staklene bašte, što je izuzetno značajno u urbanim sredinama koje su svakodnevno izložene različitim vrstama aerozagađenja", navodi se u saopštenju.

Iz Green Home su podsjetili da su šume staništa različitih biljnih i životinjskih vrsta koje sječom bivaju dodatno ugrožene i da im se mora posvetiti značajnija pažnja.

Bonus video: