Đukanović da zaustavi progon "Vijesti"

Čelnici uglednih međunarodnih kompanija upozorili premijera da kampanja protiv kritičara vlasti, u kojoj i sam učestvuje, ugrožava njihovu investiciju
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2013. 10:20h

Čelnici većinskih vlasnika “Vijesti” zatražili su u petak od premijera Mila Đukanovića da svojim “provokativnim rječnikom” prestane da podstiče neprijateljstvo prema listu i drugim nezavisnim medijima, jer time ugrožava i njihovu investiciju u Crnoj Gori.

“Sa uvažavanjem Vas pozivamo da se uzdržite od provokativnog rječnika kada govorite o ‘Vijestima’ i drugim nezavisnim medijima, kao i da preduzmete aktivne korake da olakšate – ne da podstičete – neprijateljsku klimu sa kojom su suočeni. Takođe, tražimo da uradite sve što je u Vašoj moći da osigurate da odgovorni za planiranje i izvršavanje napada na nezavisne medije budu izvedeni pred lice pravde”, poručili su u pismu Đukanoviću izvršni direktor američkog fonda “Midija divelopment investment fund” (MDIF) Harlan Mandel i Klaus Švajghofer, član odbora direktora medijske grupe Štirija, sa sjedištem u Austriji.

MDIF i Štirija su vlasnici 55 odsto akcija Daily pressa, izdavača “Vijesti”, a MDIF posjeduje i četvrtinu akcija TV Vijesti.

Prljava kampanja provladinih medija: Mandel, Foto: Ahiva Vijesti

Mandel i Švajghofer su u pismu izrazili zabrinutost zbog Đukanovićevih komentara u intervjuu Radiju Crne Gore 29. oktobra koji “doprinose opasnom ambijentu za nezavisne medije u Crnoj Gori”.

“Ozbiljno smo zabrinuti da Vaše opaske ne samo što ugrožavaju našu investiciju, već i doprinose sve nebezbjednijem ambijentu za nezavisne medije”, stoji u pismu koje su uputili na još sedam adresa.

Švajghofer i Mandel podsjećaju Đukanovića da je u odgovoru na pitanje o kritički orijentisanim medijima, u intervjuu nazvao jednog od osnivača “Vijesti”, profesora Miodraga Perovića, “vođom crnogorske medijske mafije”, da je rekao kako su on i ostali svoje medije “pretvorili u medijske monstrume”, dok je kritičare okarakterisao kao “antiratne profitere”.

Opasna klima za medije: Švajghofer, Foto: Christian Jungwirth

“Kao što ste sigurno svjesni, takve izjave su veoma provokativne, posebno kada ih koristi neko na uticajnoj poziciji poput Vaše, i potpaljuju sve opasniju klimu za medije koji mogu kritikovati vlast”, ocijenila su dvojica direktora.

Oni su upozorili Đukanovića na sličnost njegovog rječnika sa kampanjom protiv “Vijesti” koju vode prorežimski mediji.

“Upotreba takvog jezika preslikava gotovo svakodnevne klevetničke napade TV Pink i državnog dnevnika ‘Pobjeda’ na ‘Vijesti’ i njihove vlasnike. Kada Vi ponavljate izraze poput ‘medijska mafija’ i kada se oni povežu sa potpuno neosnovanim optužbama za korupciju i kriminal iz prljave kampanje koju vode provladini mediji, to ukazuje na savezništvo, ako ne i koordinaciju interesa i veoma je zapaljivo”, pišu Švajghofer i Mandel.

Oni su ukazali Đukanoviću i da je svojim prisustvom podržao cilj konferencije NVO Vladimira Bebe Popovića, njegovog neformalnog koordinatora kampanje protiv medija koji kritikuju vlast, da se takvi mediji “protjeraju iz zemlje”.

Zapaljeni kombi ND Vijesti: 27. avgust 2011., foto: Savo Prelević

“Takođe smo zabrinuti da je Vaše prisustvo na izložbi u sklopu prošlonedjeljne konferencije ‘Riječi, slike i neprijatelj’ samo pojačalo ovaj neprijateljski ambijent. Čini se da je primarna svrha konferencije i izložbe bila da ocrni crnogorske nezavisne medije, uključujući ‘Vijesti’, i da ih prikaže kao ‘neprijatelje’ države. ‘Vijestima’ i drugim lokalnim medijima je bilo zabranjeno da prisustvuju tom događaju. Svojim prisustvom na takvom događaju, koji su podržala dva Vaša ministarstva, čini se da ste se svrstali sa njenim očiglednim ciljevima da se kritički mediji uklone iz zemlje”.

Pozivajući se na nedavno saopštenje Delegacije EU u Crnoj Gori, Mandel i Švajghofer su konstatovali da su napadi na nezavisne medije, a posebno na “Vijesti”, “dobro dokumentovani”.

Oni su podsjetili na nedavna dva napada kamenicama na prostorije “Vijesti”, na avgustovski napad eksplozivom u dvorištu Tufika Softića, kao i na paljenje auta lista 2011. godine. Oni su konstatovali i da se ranije “desio niz fizičkih i pravnih napada na nezavisne medije, od kojih je najteži, naravno, ubistvo Duška Jovanovića, urednika ‘Dana’ 2004”.

“Nijedan od nedavnih napada na ‘Vijesti’ nije doveo do optuženja i mi smo zabrinuti da postojeća atmosfera nekažnjivosti dodatno doprinosi tom opasnom ambijentu”, napisali su čelnici MDIF-a i Štirije.

Oni su kopije pisma Đukanoviću, poslali i Otmaru Karasu, potpredsjedniku Evropskog parlamenta, austrijskom kancelaru Verneru Fajmanu, njegovom zamjeniku i ministru spoljnih poslova Mihaelu Spindelegeru, austrijskom ambasadoru u Crnoj Gori Johanu Frelihu, američkoj ambasadorki Su Kej Braun, šefu delegacije EU Mitji Drobniču i Valdemaru Figaju, v.d. šefu misije OEBS-a.

Partneri visokog ranga

Osnovana 1869. godine, Štirija je jedan od vodećih medijskih koncerna u Austriji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Sa ukupno 2.900 zaposlenih, ta medijska korporacija (Styria Media Group AG) ima godišnji obrt od 437 milliona eura u 2012. godini. Štirija je u vlasničkoj strukturi, između ostalog, u 9 dnevnih novina, više od 20 nedjeljnih izdanja, preko 20 magazina u Austriji i 40 magazina u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji (Adria Media), 21 onlajn servisa, dvije TV stanice i 6 izdavačkih kuća.

Među najpoznatijim medijskim kućama u vlasništvu Štirije su austrijski Die Presse, hrvatski Večernji list, Poslovni dnevnik... MDIF (Media Development Investment Fund) omogućava povoljnu finansijsku i biznis podršku nezavisnim novinama u “izazovnim sredinama”, pomažući tako njihovu finansijsku održivost.

Novinarstvo koje donosi vijesti i stavove koji vode ka slobodnom i prosperitetnom društvu, jedan je od glavnih uslova saradnje sa ovom neprofitnom organizacijom, sa sjedištem u Njujorku. Od 1996. godine, MDIF je investirao 130.9 miliona američkih dolara u 94 novinske kuće u 32 države.

Galerija

Bonus video: