Vlada borbu sa organizovanim kriminalom i korupcijom diže na veći nivo

Ratkovićeva je kazala da će agencija biti sastavaljena i od sadašnjih predstavnika Uprave za anitikorupcijsku inicijativu i Komisije za sprečavanje sukoba interesa
67 pregleda 5 komentar(a)
Vesna Ratković, Alberto Kamarata, Foto: Savo Prelević
Vesna Ratković, Alberto Kamarata, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.11.2013. 16:51h

Vlada je usvojila Model za unapređenje institucionalnog i normativnog antikorupcijskog preventivnog okvira, kojim je predviđeno osnivanje agencije koja će borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije podići na veći i efikasniji nivo, saopštila je direktorica Uprave za antikorupcijsku inicijativu Vesna Ratković.

Prema njenim riječima modelom je predviđena centralizacija prevetentivinih antirokupciskoh aktivnosti u agenciji koja će biti zasnovana na zakonu.

Ratković je istakla da je predviđeno da agencija bude samostalna i nezavisna i da pokriva sadašnje nadležnostu Uprave za antikporucijsku inicijativu i Komisije za sprječavanje sukoba interesa, i dio koji se odnosi na kontole finansiranja političkih partija i izbornih procesa.

“Ali i da detaljnije uredi proces koji se odnose na zaštitu zviždača, primjene i kotrole planova integriteta od izuzetne važnosti kada je u pitanju unaprjeđenje integrite državne uprave”, objasnila je Ratković.

Ona je kazala da će agencija biti sastavaljena i od sadašnjih predstavnika Uprave za anitikorupcijsku inicijativu i Komisije za sprečavanje sukoba interesa.

Bonus video: