Savjet za zaštitu od diskriminacije osudio napad na novinarku

Članovi tog tijela su potpredsjednik Vlade Duško Marković, kao i ministri zdravlja, prosvjete, rada i socijalnog staranja
66 pregleda 0 komentar(a)
policija Olja Lakić, Foto: Zoran Đurić
policija Olja Lakić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.03.2012. 17:06h

Savjet za zaštitu od diskriminacije osudio je napad na novinarku nezavisnog dnevnika Vijesti Oliveru Lakić, očekujući blagovremeno identifikovanje i procesuiranje osobe ili osoba koje stoje iza napada.

Konstitutivna sjednica Savjeta, kojom je predsjedavao premijer Igor Lukšić, održana je u Podgorici.

Članovi tog tijela su potpredsjednik Vlade Duško Marković, kao i ministri zdravlja, prosvjete, rada i socijalnog staranja.

U Savjetu će biti i predstavnik Saveza sindikata Crne Gore Slavica Jauković, savjetnik premijera Jovan Kojičić, kao i članovi nevladinog sektora Milan Šaranović, Daliborka Uljarević i Biljana Alković.

Iz Vlade je saopšteno da je na konstitutivnoj sjednici usvojen zaključak kojim se najstrožije osuđuje napad na Oliveru Lakić.

„Savjet za zaštitu od diskriminacije, imajući u vidu duh Evropske konvencije o ljudskim pravima, svjestan je činjenice da sloboda izražavanja predstavlja temelj demokratskog društva i jedan od osnovnih uslova za napredak društva i pojedinaca u njemu, pri čemu slobodni mediji imaju ključnu ulogu u društvu vladavine prava“, kaže se u saopštenju.

Očekuju identifikovanje počionica

Prema njihovim riječima, Savjet očekuje blagovremeno identifikovanje i procesuiranje osobe ili osoba koje stoje iza napada na Lakić, a sami napad doživljava „krajne ozbiljno i kao jasnu opomenu da se institucionalna zrelost crnogorske države više ne smije dovoditi u pitanje“.

Kako se navodi, ugrožavanje sigurnosti novinara i njihovih porodica predstavlja ozbiljnu prijetnju vrijednostima na kojima počiva savremena Crna Gora.

„Zato Savjet za zaštitu od diskriminacije iskazuju punu podršku za rad svakom crnogorskom novinaru i novinarki i očekuje od mjerodavnih državnih institucija preduzimanje efikasnih mjera i radnji“, dodaje se u saopštenju.

Savjet je na sjednici zaključio i da će nastaviti dalje razvijanje antidiskriminatorne prakse i uspostavljanje društva kulture ljudskih prava, kroz saradnju sa organizacijama civilnog društva i neposredno učešće pripadnika marginalizovanih i najčešće diskriminisanih grupa.

Bonus video: