Farmerima uručena poljoprivredna mehanizacija

"Mi ne možemo povećavati dio budžeta koji ide poljoprivredi ukoliko se ukupni društveni bruto proizvod Crne Gore ne bude povećavao", rekao je Ivanović
3 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2013. 15:35h

Farmerska udruženja osnovana u okviru projekta "Razvojna pomoć farmerima u udaljenim oblastima Crne Gore", njih 17, postali su vlasnici poljoprivredne mehanizacije čime je projekat ušao u završnu fazu.

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović kazao je da je projekat Agencije Ujedinjenih nacija za poljoprivredu i proizvodnju hrane imao za cilj da osnaži razvoj stočarske proizvodnje u Crnoj Gori posebno proizvodnje mlijeka i pomogne u edukaciji farmera.

Prema njegovim riječima, pošto je opredjeljenje da se tržište dalje otvara i ide ka Evropskoj uniji, iz Ministarstva žele da ojačaju same poljoprivredne proizvođače kako bi dugoročno bili u biznisu koji je od njihovogn interesa.

"Dakle da konstatno se smanjuju troškovi proizvodnje i povećavaju prinosi jer samo na taj način možemo obezbijeditit dugoročnu održivost", rekao je Ivanović.

Ministar je objasnio da je jedna od dimenzija projekta bila osnaživanje prvih oblika udruživanja poljoprivrednih proizvođača, ističući da se nada da će uskoro biti u mogućnosti da predstave Zakon o kooperativama i da će one biti taj pravni oblik koji će omogućiti poljoprivrednim proizvođačima da zajedno kupuju onu mehanizaciju koju mogu zajednički i da dijele.

TV Vijesti, Marko Mišić

Ivanović je rekao da je projekat obuhvatao i obuku mladih farmera kao i žena. On je naglasio da zna da nivo subvencija koji se daje u ovom momentu, veličina agrobudžeta i ono što "proizvođači vide kao podršku države" nije na nivou kreiranih očekivanja.

"Mi ne možemo povećavati dio budžeta koji ide poljoprivredi ukoliko se ukupni društveni bruto proizvod Crne Gore ne bude povećavao. Ne možemo samo presipati iz šupljeg u prazno, a ne stvarati novu vrijednost“, objasnio je on.

Zbog toga, tvrdi, ako želimo dugoročno da opstanemo moramo voditi računa i o tome kako i na koji način razvijamo odnos mladih ljudi prema agro industriji, koja, prema njegovom mišljenju, ima perspektivu.

Predstavnik regionalne kancelarije FAO iz Budimpešte, Gerold Boedeker kazao je da tehnologije, koje su prilagođene sjeveru Crne Gore, mogu farmerima dati dodatnu snagu da ostanu i bave se farmerstvom, kao i da zarađuju i da imaju dostojan život na svojim farmama.

Projekat "Razvojna pomoć farmerima u udaljenim oblastima Crne Gore" sprovodi Agencija Ujedinjenih Nacija za hranu i poljoprivredu u saradnji sa Ministartsvom poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Realizacija aktivnosti započeta je 2006. a finasijska sredstva obezbijedila je Vlada Luksemburga. Investiciona vrijednost projekta je 6,6 miliona dolara.

Galerija

Bonus video: