Određen žiri za dodjelu Njegoševe nagrade

Prema Zakonu, Njegoševa nagrada za ovu godinu biće dodiljena za književno djelo koje je prvi put objavljeno u prethodne četiri godine
0 komentar(a)
Njegoševa nagrada, Foto: Vesko Belojević
Njegoševa nagrada, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.02.2013. 16:45h

U godini kada se obilježava 200 godina od rođenja crnogorskog vladike i pjesnika Petra II Petrovića Njegoša, Crna Gora će Njegoševu nagradu za književnost.

Tim povodom Vlada je na prijedlog Ministarstva kulture, imenovala sedmočlani međunarodni žiri, kojeg čine: akademik Zdenko Lešić iz Bosne i Hercegovine, prof. dr sc Svetlozar Igov iz Bugarske, akademik Katica Ćulavkova iz Makedonije, prof. dr Aleš Debeljak iz Slovenije, prof. Filip David iz Srbije, prof.dr Vlaho Bogišić iz Hrvatske i akademik Sreten Perović iz Crne Gore.

Žiri se imenuje na period od četiri godine. Njegoševa nagrada za književnost dodjeljivaće se svake druge godine, a uručivaće se bijenalno autoru književnog djela koje je prvi put objavljeno u prethodne dvije godine na nekom od južnoslovenskih jezika.

Prema propozicijama, selektor je dužan da prijedloge za dodjelu Njegoševe nagrade dostavi žiriju najkasnije do kraja januara u godini u kojoj se nagrada dodjeljuje.

Bonus video: