Krvavi rad na plus 40

Po nesnosnoj vrućini nije prijatno ni sjedjeti u hladovini, a kamoli raditi na otvorenom
5 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2012. 10:10h

Na vrelom podgoričkom vazduhu teško je i sjediti u bašti kafića, a kamoli raditi bilo kakav fizički posao.

Dok brišu znoj sa čela, ljudi koji moraju da rade govore da je jako teško preživjeti na 40 stepeni.

Serviser rashladnih uređaja smatra da nema ekstremnijih uslova za rad od podgoričke žege.

"Svakog dana radim od osam do četiri, zavisi od količine posla", rekao je serviser "Vijestima", dok je radio u blizini tehničkih fakulteta.

On nije želio da mu se ime pominje u novini, ocijenivši da mu je lakše da radi i zimi, nego ljeti kada je voda jedini spas.

I sezonski radnik u preduzeću "Putevi" Mitar Šunjević od ranog jutra pa sve do poslijepodne je na suncu.

"Imamo mnogo posla, uništeno je dosta znakova i stubića, tako da pauzu iskoristimo za doručak i da se malo rashladimo, jer smo čitav dan na asfaltu, a najteže nam je oko 12 sati", rekao je Šunjević.

Jako teško je i brojnim radnicima na građevinama. Oni rade teške fizičke poslove po velikim vrućinama, ali nijesu željeli da govore za “Vijesti” o tome.

Doktori preporučuju da se ne boravi na suncu od 11 do 17 časova, jer sunčevi zraci tada mogu da budu najštetniji po zdravlje

Prodavci na Maloj pijaci se žale da nemaju ni osnovne uslove za rad, a da nesnosna vrućina dodatno otežava ionako težak posao.

"Dolazimo na pijacu oko pola osam i dešava se da ostanemo i do poslijepodneva. To je jako teško, jer su zaista nepodnošljive vrućine. Rashlađujemo se onako kako se ko snađe, evo, recimo, ja uzimam vodu od kuće, jer ako bih kupovala svaki dan nešto da jedem i pijem, imala bih velike troškove'' , kazala je prodavačica Dobrila Š.

Njena koleginica Roza Bjelić potvrđuje da su uslovi zaista loši, da nemaju ni vodu ni struju i da zbog toga još teže preživljavaju toplije dane.

Opasnost od sunčanice i toplotnog udara

Doktori preporučuju da se ne boravi na suncu od 11 do 17 časova, jer sunčevi zraci tada mogu da budu najštetniji po zdravlje.

Internista u Domu zdravlja Vesna Braunović kazala je da posebno opasan može biti rad na otvorenom, tokom kojeg može da dođe do toplotnog udara, ili manje opasne sunčanice.

"Posljedice prevelike izloženosti suncu su pojačano znojenje, širenje krvnih sudova, gubitak tečnosti, soli i elektrolita. Svi koji boluju od kardioloških ili respiratornih bolesti bi trebalo da budu još oprezniji", rekla je Braunović.

Galerija

Bonus video: