Na sjeveru mnogo razloga za nezadovoljstvo

"Naša primanja su odavno ista i mnogi od nas nemaju sebi da priušte za ljekove i druge potrepštine za elementarne uslove života"
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2012. 07:28h

Organizacioni odbor bivših radnika iz više preduzeća i invalidi rada Bijelog Polja najavio je da će se zbog teške socioekonomske situacije 22. aprila u 12 časova na gradskom trgu održati protestni zbor.

Odbor je saopštio, da radnici koji su ostali bez posla a primaju novčanu nadoknadu od 33 ili 99 eura ne mogu da priušte sebi osnovne potrepštine a kamoli druge roditeljske obaveze školovanja djece i kupovine osnovnih životnih namirnica, čije se cijene svakodnevno povećavaju.

"Naša primanja su odavno ista i mnogi od nas nemaju sebi da priušte za ljekove i druge potrepštine za elementarne uslove života. Posao je za nas misaona imenica pošto smo proglašeni kao teško zapošljiva lica zbog godina starosti i prosjeka godina staža. Imamo status privremeno nezaposlenih lica a sa posla smo istjerani bez ikakvih otpremnina i kreditno smo nesposobni. Praktično je otpisana čitava jedna generacija", navodi se u saopštenju.

“Roditelji i djeca zajedno za bolju budućnost“

Odbor ističe da je jedan od razloga nezadovoljstva i netransparentna privatizacija preduzeća a u mnogima koja su opustošena nijesu ostale ni mašine.

"Primjer su Vunko, Imako, Petoljetka, Lenka, Mladost i mnoga druga. Umjesto da je u preduzeća ulagano i da u njima radi određen broj ljudi radnici su završili na Birou rada i postali teret porodici i budžetu. Nezadovoljni smo zbog urušavanja naših dobara koja su stvarale mnoge generacije a ona su prelivena u džepove pojedinaca ili prodata u bescijenje. Notorna je istina da se većina radnika nalazi na Birou rada sa prosjekom između 20 i 30 godina staža i ne primaju nikakvu nadoknadu iako imaju višečlane porodice", navodi se u saopštenju koje su potpisali članovi Organizacionog odbora bivših radnika i invalida Drago Zeković, Ljiljana Tomović, Azem Međedović, Snežana Kunsltman, Stojka Bošković i Rumica Jurišević.

Odbor poziva sve nezadovoljne radnike sa sjevera i ostale građane nezadovoljne životnim standardom da im se pridruže i iskažu zajednički nezadovoljstvo postojećim socioekonomskim stanjem pod sloganom “Roditelji i djeca zajedno za bolju budućnost“.

Na najavljenim protestima radnika, nezaposlenih, studenata i invalida u Bijelom Polju i Ulcinju, građani će predstaviti svoje probleme i podsjetiti na ranije zahtjeve

Na najavljenim protestima radnika, nezaposlenih, studenata i invalida u Bijelom Polju i Ulcinju, građani će predstaviti svoje probleme i podsjetiti na ranije zahtjeve koje Vlada još nije ispunila.

Tokom maja u Podgorici biće održan veliki građanski protest na kojem će, prema najavama organizatora, biti zatražena smjena Vlade jer nije ispunila zahtjeve sa januarskog i martovskog protesta a standard građana je nastavio da pada.

U u Ulcinju i razočarani članovi DPS-a

Protest nezadovoljnih radnika, propalih i posrnulih ulcinjskih preduzeća biće održan u nedjelju 22. aprila na Pristanu, tačno u podne, najavio je organizator Aslan Zenelji, povjerenik Unije slobodnih sindikata za Ulcinj.

On je najavio da će skupu prisustvovati svi obespravljeni radnici, oni koji su ostali bez posla, koji ne primaju plate, koje poslodavci šikaniraju i omalovažavaju, kao i građani koji ih podržavaju u nastojanjima da žive normalno i ostvare ustavom i zakonom garantovana prava.

Ulcinj

Kako je rekao, već ima najava da će skupu prisustvovati radnici Solane, Otranta, Lida, Albatrosa, bivšeg Galeba, Otrant Komerca, Utepa... O protestu u nedjelju, kako “Vijesti” saznaju, bilo je riječi i na sjednici OO DPS-a održanog kasno preksinoć, gdje su neki članovi otvoreno najavili podršku i prisustvo protestu.

"Ministarka Sanja Vlahović upoznata je sa mogućnošću da će protestu na Pristanu prisustvovati i radnici Otranta ukoliko im Vlada ne izađe u susret i ne riješi nagomilane probleme", kaže sagovornik “Vijesti”, navodeći da je Vlahovićevoj to kazala radnica Otranta koja je već 20 godina član DPS-a.

Galerija

Bonus video: