Nasipanje mora neka spriječi Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Na potezu od Obale Đuraševića do kraja Krašića, trenutno se gradi petnaestak većih i manjih objekata „za turističko stanovanje“
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2012. 09:12h

Predstavnici Javnog preduzeća „Morsko dobro“ pratili su i intenzivno nadgledali dešavanja na obali Tivatskog zaliva u Krtolima, koja je u posljednje vrijeme „napadnuta“ velikim brojem gradilišta, ali to preduzeće, u najvećem broju slučajeva, nije nadležno da reaguje na nepravilnosti koje se dešavaju.

U odgovorima proslijeđenim “Vijesti”, iz te institucije saopštili su da je za nasipanje mora odgovorna Vodoprivredna inspekcija

Na potezu od Obale Đuraševića do kraja Krašića, trenutno se gradi petnaestak većih i manjih objekata „za turističko stanovanje“ ili za uslužne djelatnosti, investitora iz Crne Gore, Srbije i Rusije za koje su im građevinske dozvole izdali Ministarstvo održivog razvoja i turizma, odnosno Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine

Opštine Tivat u skladu sa planskim rješenjima iz Državnih studija lokacije za sektore 27, 28 i 29.

Na potezu od Obale Đuraševića do kraja Krašića, trenutno se gradi petnaestak većih i manjih objekata „za turističko stanovanje“
Dozvole imaju svi?

“JP Morsko dobro vrši permanentnu kontrolu zone morskog dobra, a u kokretnom slučaju gradnje na sjevernom dijelu poluostrva Luštica, u zoni morskog dobra u opštini Tivat, u toku januara 2012. godine zapisnički jek onstatovano da radove na parcelama u KO Krašići i KO Radovići izvode investitori Soldunov Anton, Slovokhotova Olga, Čenić Aleksandar, 'Quatro a Company' Budva, Sulima Viktor i 'Miks 2006' Tivat koji svi imaju izdate građevinske dozvole”, stoji u dopisu koji je juče “Vijestima” proslijedila portparolka Morskog dobra Sandra Radulović.

Kako se navodi, Služba za kontrolu morskog dobra tog JP konstatovala je da je u slučaju investitora Viktora Sulima koji gradi na katastarskim parcelama 14 i 15, KO Krašići, shodno dvije građevinske dozvole izdate od Opštine Tivat, “izvršeno je nasipanje na dijelu državne parcele ispod, prema moru, čime je bila ugrožena ribarska posta”.

“Zapisnikom od 26. januara naloženo je investitoru da ukloni materijal, što je on i učinio”, piše u dopisu Službe za informisanje Morskog dobra.

Kontrolisali i u KrtolamaBudvansko JP je i u periodu od oktobra do decembra prošle godine kontrolisalo na području priobalja Krtola i tom prilikom konstatovano je da je na Kaluđerovini započeta gradnja od strane investitora „Brobužar“ Tivat , „Sea Trade“ Podgorica i Željka Petrovića , u Radovićima od strane Milića Petrića i u Krašićima od Radoja Žugića i d.o.o. „Stadion“ Podgorica, kao i Petra Franceskovića, te da se svi ti objekti grade po građevinskim dozvolama.

“S obzirom na to da se svi navedeni radovi vrše uz posjedovanje građevinske dozvole, prema zakonu su u nadležnosti Građevinske inpekcije Ministarstva održivog razvoja i turizma, a za nasipanje u more nadležna je Vodoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, a ne Inspekcija zaštite prostora.

Služba za kontrolu morskog dobra će i dalje svakodnevno biti prisutna na terenu i, kao i do sada, svaku nepravilnost koju uoči odmah prijaviti nadležnim inspekcijama ili reagovati u okviru svojih nadležnosti”, zaključuje se u dopisu JP “Morsko dobro”.

Galerija

Bonus video: