Stečaj "Vektre" odlaže toplifikaciju Pljevalja

Opština razmatra i druge mogućnosti ukoliko bi se tako nešto desilo, a jedna od njih je i izgradnja sopstvene toplane
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2011. 09:24h

Za razliku od drugih crnogorskih gradova koji su "okupani" suncem, Pljevlja već nekoliko dana obavija gusta magla koja donosi velike nevolje stanovnicima te opšine.

Magla je najgušća u večernjim i jutarnjim satima kada je vidljivost smanjena na svega nekoliko metara, a zagušljivi vazduh posebno loše utiče na zdravlje hroničnih bolesnika.

Velike magle u ovo doba godine nijesu rijetkost u Pljevljima jer je grad smješten u kotlini bez prirodnog provjetravanja, pa se štetni gasovi iz gradskih kotlarnica i individualnih ložišta zadržavaju danima u vazduhu iznad grada.

Sručnjaci tvrde da bi toplifikacija grada riješila ovaj problem, a realizacija ovog projekta o kojem se priča tridesetak godina, mogla bi početi naredne godine.

Pljevljaci tu šansu, kažu, ne smiju propustiti.

Novi rok kraj 2013?

Predstavnici Ministarstva finansija i Evropske banke za obnovu i razvoj prije par dana usaglasili su ugovor o četiri miliona eura kredita za grijanje Pljevalja drvnim otpadom.

Kredit će vraćati Vlada a Evropski investicioni fond za Zapadni Balkan odobrio je grant od 2,5 miliona eura za realizaciju ove, za Pljevlja veoma važne investicije. Kredit je odobren na 14 godina, uključujući i grejs period od tri godine.

Još nije poznato kada će početi realizacija projekta i koliko je potrebno vremena da se cio sistem zaokruži.

Neki od rukovodilaca prethodne lokalne administracije tvrdili su da bi cio posao trebao biti završen za tri godine, odnosno do sredine 2012. ali je sada već izvjesno da se to neće desiti u tom roku.

Kao mogući rok završetka prve faze toplifikacije, ukoliko sve bude išlo planiranom dinamikom, pominjan je kraj 2013. godine.

Radove može da ubrza i činjenica da je glavni termoenergetski inspektor Slavko Burić do maja naredne godine odložio primjenu rješenja kojim je trajno zabranio korišćenje gradske kotlarnice iz koje se zagrijevaju stanovi i poslovni prostori u centru grada.

Koristiće se obnovljivi izvori energije

U Opštini su “Vijestima” kazali da će nakon dobijanja granta i kredita biti formirana takozvana implementaciona jedinica, u čiji će sastav ući predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Ministarstva finansija, Prokoma i Opštine Pljevlja, koji treba da urade tehničke pripreme, uključujući i postupak raspisivanja tendera za toplifikaciju grada.

U procesu toplifikacije koristiće se obnovljivi izvori energije, odnosno biomasa, koje će biti dovoljno za prvu fazu toplifikacije, kojom bi bile obuhvaćene prva i druga gradska zona. Za drugu i treću fazu u opštini računaju na korišćenje toplotne energije iz Termoelektrane.

Posao bi mogao biti doveden u pitanje zbog zahtjeva OTP banke da se uvede stečaj u “Vektri” zbog velikih dugovanja koja prema njima ima podgorička kompanija

Toplota, koja će se proizvoditi u kotlarnici „Vektra-Jakić”, transportovaće se sistemom cjevovoda do grada. Cjevovod u dužini oko 3,5 kilometara dovodiće osnovnu količinu toplote do grada, odakle će se ona razvoditi dalje razgranatim cjevovodom do toplotnih podstanica u gradskim grejnim područjima.

U Opštini su kazali da cijena toplotne energije za građane neće biti veća od sadašnje, te da će se korisnicima naplaćivati usluga po količini isporučene toplote, a ne po kvadraturi stana, kako se sada radi, što bi ljude podstaklo da ulažu u termoizolaciju. U završnoj fazi je usaglašavanje detalja sa “Vektrom-Jakić”, nakon čega će biti potpisan dugoročni ugovor o isporuci toplotne energije.

Taj posao mogao bi biti doveden u pitanje zbog zahtjeva OTP banke da se uvede stečaj u “Vektri” zbog velikih dugovanja koja prema njima ima podgorička kompanija. Opšina, kako je “Vijestima” potvrđeno u lokalnoj administraciji, razmatra i druge mogućnosti ukoliko bi se tako nešto desilo, a jedna od njih je i izgradnja sopstvene toplane.

Prva varijanta povoljnija

U lokalnoj upravi priznaju da im je prva varijanta povoljnija, jer bi druga firma uložila u kotlovsko postrojenje koje znatno košta. U „Vektri -Jakić” su kazali da planiraju da krenu u realizaciju tog posla, a ta kompanija kupila je novi pokretni mlin za biomasu, austrijske proizvodnje. Projekat toplifikacije, izvodio bi se fazno.

U Opšini kažu da će investicija povećati energetsku efikasnost, smanjiti zagađenost vazduha koja nastaje iz sadašnjih ložišta

Realizacijom projekta toplifikacije grada ugasile bi se brojne kotlarnice i oko 4.000 individualnih ložišta. U Opšini kažu da će investicija povećati energetsku efikasnost, smanjiti zagađenost vazduha koja nastaje iz sadašnjih ložišta, jer procjene govore da se godišnje za grijanje u Pljevljima potroši oko 100.000 tona uglja.

Mitrović: Namještanje poslova

Predsjednik Ekološkog društva „Breznica“ Milorad Mitrović, smatra da je zagovaranje toplifikacije grada iz kotlarnice “Vektra-Jakić” klasično namještanje poslova toj kompaniji.

"Po našem mišljenju takav projekat je neprihvatljiv i sa ekološkog, ali i sa logičnog stanovišta. Zar nije logično da se topla voda koja se sada prosipa u Termoelektrani koristi za grijanje grada, a ne namještati privatnoj firmi tako obiman i veoma isplativ posao, na štetu građana Pljevalja", smatra Mitrović.

Takav projekat, tvrdi on, bio bi novo ekološko zagađenje za Pljevlja i dodatno bi imao uticaj na već sumornu ekološku sliku Pljevalja.

Bonus video: