Novljani zatvorili sezonu picigina

“Iako je cilj igre da loptica što duže ostane u vazduhu prilikom takmičenja ocjenjuje se i umjetnički doživljaj"
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2011. 17:12h

Grupa Novljana je zvanično “zatvorila” ovogodišnju sezonu picigina.

Na plaži Trani kod hotela “Plaža” petorica odvažnih Slobodan-Bobo Popović, Nenad Konjević, Stevan Koprivica, Krsto Marić i Duško Sredanović uprkos oblačnom vremenu sa malo burina, pokazali su svu ljepotu te nekada, na ovom dijelu Jadrana, popularne igre.

Picigin je igra u morskom plićaku. Igra je pet igrača, a cilj igre je da lopta ne dodirne morsku površinu ili tlo plaže. Igra se gumenom loptom veličine dlana li manjom. Igrači, snažno, jednom rukom udaraju loptu ka saigraču ili u prazan prostor.

“Ovo ljeto je bilo izuzetno i maksimalno smo, koliko su nam dozvoljavale profesionalne i druge obaveze, iskoristili za igru picigina, ali i druženje”, kaže Popović.

Uglavnom su igrali na plaži Trani, a samo nekoliko puta u Igalu na Staroj banji.

“Ovo jer igra radi druženja i drago mi je što smo privukli veliki broj mladih. Dešavalo nam se ovog ljeta da čekamo da se oslobodi dio plaže od drugih igrača, da bismo zaigrali”, ističe Koprivica.

I djevojke igrale

Primjećuje da su “novi” igrači “mlađi i jači”, ali da još nijesu “dostigli njihov kvalitet”.

Iako je u Novom picigin godinama bio isključivo muška igra, ovog ljeta igrale su mješovite ekipe. Djevojke su prestale da budu samo gledateljke – sada su se aktivno i ravnopravno uključile u igru. U Medulinu i Splitu je to već tradicija.

“Iako je cilj igre da loptica što duže ostane u vazduhu prilikom takmičenja ocjenjuje se i umjetnički doživljaj"

“Iako je cilj igre da loptica što duže ostane u vazduhu prilikom takmičenja ocjenjuje se i umjetnički doživljaj - atraktivnost poteza, ali i dinamika same igre”, objašnjava Sredanović.

“Lani smo posljednji put igrali 23. oktobra, sada sedam dana kasnije, a nadam se da ćemo sezonu picigina produžiti na sedam mjeseci godišnje”, kaže Marić, namjeran da sijedećeg vikenda inicira još jednu igru.

Herceg Novi promoviše picigin

Herceg Novi bi idućeg ljeta trebalo da bude domaćin Otvorenog prvenstva Crne Gore u piciginu, a biće pozvane ekipe iz zemlje, Hrvatske i Italije.

“Namjera nam je da popularišemo igru, ali i da promovišemo Herceg Novi kao grad turizma i zabave”, ističe Popović.

Za promociju picigina u Herceg Novom i Boki, ali i za očuvanje tradicije te igre koja se na ovim prostorima igra od 50-ih godina prošlog vijeka zaslužna je NVO “Picigin”, udruženje za očuvanje tradicije igara na vodi čiji su članovi i prva postava Krsto Marić, Duško Sredanović, Slobodan Popović, Nenad Konjević, Lazar Doklestić, Nikola-Nino Lepetić, Nebojša Mandić, Stevan Koprivica, Mišo i Đorđe Terzić i Milorad Murišić.

Dio ekipe ovog ljeta je u Splitu osvojio pehar u kategoriji veterana.

Bonus video: