Razočaran u državu Momčilo Sekulić iz Bandića uništava lozu

Kada je posjekao prvih deset čokota, Sekulić je kaže zaplakao
239 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2011. 09:01h

Zbog veoma loših uslova za održavanje vinograda, problema sa vodom i nemogućnosti da grožđe plasira na tržište Momčilo D. Sekulić krenuo je da siječe lozu koju je godinama podizao u svom vinogradu u Bandićima.

Mada je stručnom procjenom, priča Sekulić, "bilo predviđeno da od 1.000 čokota loze može živjeti prosječna porodica, to se u njegovom slučaju pokazalo kao čisti promašaj".

Kada je posjekao prvih deset čokota, Sekulić je kaže zaplakao

Sekulić nije sposoban, kazao je, a misli i da je malo ko u Crnoj Gori sposoban da formira firmu, vinariju, podrume i tržište.

"Narod je toliko siromašan da nema ko to da kupi. Čuo sam da ima nekoliko ljudi koji su sve to formirali, ali sam čuo i da imaju veliki kapital, pa nije važno odakle im. Ja sad siječem zdrave vinograde, a imam ih četiri, na njima ukupno 1.200 loza, jer ne mogu više uzalud da trošim veliki novac i trud, a da se to ni najmanje ne isplati", kazao je Sekulić.

Kada je posjekao prvih deset čokota, Sekulić je kaže zaplakao. On za to ne krivi nikoga do samog sebe, ali kaže da nosi samo jednu žalost "voda, voda, voda i voda".

Poslije 40 godina ostali bez vode

Do prošlog ljeta, priča, oslanjali su se na vodu koju su imali, ali su ostali i bez toga.

"Četiri sela Bandića - Župa, Braćani, Đeđezi i Mokanje osim problema sa vodom imaju slabe puteve i dijelom slabu struju. Peto selo - Livada Mugošina ima mnogo bolje stanje. Vodu su dobili sa Mareze, a i puteve i struju imaju. Njihovi aktivisti su i bolje radili", kazao je Sekulić.

Vodovod je u Bandiće stigao prije 40 godina, a finansiran je međunarodnim ugovorom za pomoć sušnim mediteranskim zemljama, sjeća se Sekulić.

Vlasnik četiri vinograda u selu između Podgorice i Danilovgrada odlučio je da gaji lozu poslije radnog vijeka geometra tokom kojeg je zaradio penziju

On dodaje da su u zadnjih nekoliko godina dolaskom vrućina gasili vodovod i ponovo im ga palili kada dođe vrijeme za "pečenje rakije".

"Razlog zbog kojeg je ovo rađeno je, kako kažu, gospodari, što nije struja plaćana. Građani plaćaju vodu, ali se ne plaća struja. Vjerujem da sve pare, stoprocentno idu na održavanje, a kada se nađu sponzori opet proradi vodovod. Ja lično vjerujem, a nisam ni sam, da nam neko namjerno pravi štetu pa nemamo vodu kada je najpotrebnija", kazao je on.

Bez obzira na to što su izvori iz kojih dobijaju vodu nepresušni i što je kvalitet vode izvanredan, Sekulić kaže da vode nemaju od prve prošlogodišnje vrućine.

"U goste nam je bio američki ambasador, gospodin Mur. Vidjevši u kakvom je stanju vodovod dao je finansije za renoviranje. Znači novca ima, ali neće niko da radi. Iz Podorice su Miomir Mugoša i Vladan Vučeljić spremni da preuzmu vodovod i upravljanje njime ako to treba, ali Danilovgrad, navodno, ne može ili neće da radi. Ipak, hoće da preuzme Marezine izvore, jer su na terenu Grba koje pripadaju Danilovgradu. Takva nesloga lomi se o naša leđa i trpimo veliku štetu", kaže Sekulić.

Vlasnik četiri vinograda u selu između Podgorice i Danilovgrada odlučio je da gaji lozu poslije radnog vijeka geometra tokom kojeg je zaradio penziju.

Galerija

Bonus video: