Ako je do salate, nema nezavisnosti RTCG

Vlada je juče objavila da je prihvatila Ugovor o pružanju javnih usluga sa RTCG i da će naredne tri godine javni servis dobiti iz budžeta oko 40 miliona eura
122 pregleda 0 komentar(a)
Slavica Striković, Foto: Zoran Đurić
Slavica Striković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.04.2018. 19:59h

Nerealno je očekivati uredničku i finansijsku nezavisnost Javnog servisa, dok god se ne promijeni zakonski okvir koji se tiče RTCG, ocijenila je Slavica Striković, bivša članica Savjeta Javnog servisa i direktorica NVO “Ženska akcija”.

“Jednaku važnost ima činjenica da sadašnji, a potrebno i inovirani zakonski okvir Administrativni odbor primjenjuje nepristrasno, neselektivno i profesionalno. Dok je na snazi primjena principa da član Savjeta RTCG ne može biti neko ko se bavi proizvodnjom filma i salate, te da na taj način utiče na kvalitet rada Javnog servisa, očekivanje finansijske nezavisnosti RTCG je nerealno i neprimjereno...”, smatra Striković.

Evropska komisija sugerisala je da se ojača finansijska i urednička nezavisnost RTCG, a smjene članova Savjeta ocijenila političkim miješanjem.

Striković je “Vijestima” kazala da uređivačka politika RTCG bilježi pozitivne pomake, “najprije zahvaljujući novom menadžmentu”: “Sigurno da postoji još mnogo prostora za unapređenje informativnog programa u smislu balansa vijesti, informacija i gostiju... Međutim, posljednje aktivnosti Administartivnog odbora udaljavaju RTCG od tog cilja”, rekla je. Ona je ocijenila da zbog toga i ne čudi poruka K da “sloboda izražavanja ozbiljno zabrinjava”.

Vlada je juče objavila da je prihvatila Ugovor o pružanju javnih usluga sa RTCG i da će naredne tri godine javni servis dobiti iz budžeta oko 40 miliona eura.

Tekst je, piše u saopštenju, usaglašen i usvojen na sjednici Savjeta RTCG 20. marta 2018., koji nakon promjene tri člana kontroliše DPS.

Bonus video: